ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 27 MAJ Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
ANNONS

Sveriges bästa skola är skånsk

  • Foto: TT

Med skriande lärarbrist i stora delar av landet och en långvarig debatt om lärarlöner utmärker sig skånska Vellinge som Sveriges bästa skolkommun, i en omfattande årlig undersökning som har gjorts av Lärarförbundet.

Lärarförbundet baserar sin rankning på 13 kriterier som lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat.

"Vellinge har en väldigt hög lägstanivå i alla kriterierna", säger Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand.

Tvåa är Varberg och på tredje plats kommer Båstad. Längst ner på listan finns Ljusnarsbergs kommun i Västmanland. Näst sist kommer Flen och däröver återfinns Norberg.

De kommuner som placerar sig i toppen brukar framför allt peka på tre saker, säger Johanna Jaara Åstrand. Det handlar om att lägga upp en långsiktig strategisk plan om vad man vill med sin skola, att skapa en bred samsyn bland lärare, politiker och tjänstemän kring den planen och kanske det mest viktiga – att man har höga förväntningar, på elever och på varandra.

Det finns exempel på skolor som på olika sätt aktivt undviker att ta emot nyanlända barn som ofta har större behov, kanske för att behålla en bra plats i sådana här rankinglistor?

"I vår ranking hittar vi kommuner i toppen som både tar emot många och färre nyanlända elever", säger Johanna Jaara Åstrand.

Hon pekar på att de närmare 70 000 nyanlända barnen i skolålder som kom till Sverige förra året ännu inte riktigt syns i statistiken.

"Vi har varit otroligt tydliga i våra påtryckningar att betydligt fler kommuner och skolor inom kommuner måste dela på ansvaret", säger hon.

Lärarförbundet vill också att Migrationsverket ska ta hänsyn till skolkapacitet när man gör utplaceringar av asylsökande i kommuner.

"Det borde rimligen vara så att kommuner med höga resultat har en hög skolkapacitet och då har man alla möjligheter att göra skillnad och spela roll för alla elever", säger Johanna Jaara Åstrand.

Undersökningen har gjorts varje år sedan 2002 och Vellinge har länge legat i topp. Även förra året låg kommunen etta på listan och TT kunde då rapportera att kommunen intagit den platsen fyra år av fem.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies