1515
Annons

Sveriges bästa ordförande sökes: ”Pandemin har ställt högre krav”

Pandemin har ställt många nya krav på bolagsstyrelserna, och det gäller inte minst ordföranden. Det handlar dels om att stötta en företagsledning som plötsligt verkar på en i stort förändrad marknad, dels att lotsa styrelsens arbete utan att träffas fysiskt.  

Detta är sannolikt något som de som föräras med årets Guldklubba lyckats bemästra. 

Ulrika Spåls vd för Styrelseakademien och ordförande Svante Forsberg.
Ulrika Spåls vd för Styrelseakademien och ordförande Svante Forsberg.Foto:Jesper Frisk

Processen för att nominera till utmärkelsen Guldklubban pågår för fullt. Senast den 15 juni ska förslagen vara inlämnade för de två klasserna, ordförande för noterade bolag respektive onoterade bolag. 

Och under pandemin har många bolag, noterade liksom onoterade, tvingats vidta mycket omfattande åtgärder.

”Coronapandemin har ställt högre krav på styrelser. Antalet möten har ökat då frågorna på styrelsens bord handlar både om att stötta organisationen och att fatta snabba beslut”, säger Ulrika Spåls vd för Styrelseakademien.

Och under denna omvälvande tid har dessutom flera andra förändringar kommit upp på agendan. EU-kommissionens planer på att införa ett regelverk som får konsekvenser för ägarnas möjligheter att bestämma om bolagets syfte och välja styrelseledamöter har mött hård kritik från näringslivet, vilket Di rapporterat om. 

Den nya taxonomin om hållbart företagande är också ett huvudbry för många branscher och styrelser. Den sätter inte minst fingret på vikten av styrelserna är på tårna i den stora strukturomvandling som pågår bland annat när det gäller energiomställningen. 

”Ett gott och tydligt ledarskap i styrelserummet har aldrig varit viktigare än i dag. Den dagen man börjar bli passiv ska man sluta med styrelsearbete. Det gäller att hela tiden tänka nytt men också våga ifrågasätta gamla sanningar. Att vara ordförande är en komplex roll”, säger Svante Forsberg, ordförande i Styrelseakademin.

Han påpekar att det tidigare varit politiken som har angett inriktningar och spelregler för näringslivets och samhällets utveckling. I dag är det snarare näringslivet som driver på en sådan viktig samhällsfråga som klimatomställningen, anser han. 

”En ordförandes kanske viktigaste uppgift är att få organisationen att dra åt samma håll. Lyckas man med det ökar genomförandekraften enormt mycket. Här är det viktigt med personer som kan coacha, utmana och trycka på, och samtidigt hjälpa till att bygga en bra kultur i bolaget”, säger Ulrika Spåls.

Vem som helst kan nominera kandidater till Guldklubban: styrelseledamöter, vd, ägare och andra intressenter. 

Utmärkelsen delas ut den 1 december.

 

 

 


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit.

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?