1515

Sveriges ärkebiskop: Jag predikade i en moské med en keps på mig

Veckans resenär: Antje Jackelén, Sveriges ärkebiskop.

Antje Jackelén, Sveriges ärkebiskop.
Antje Jackelén, Sveriges ärkebiskop.Foto:Jack Mikrut

Den bästa resan som jag gjort.
”Min livsresa.”

Hit åker jag aldrig mer.
”Till ställen med en semesterindustri där både människor och natur hänsynslöst utnyttjas.”

Mitt första resminne.
”Mina föräldrar har berättat hur vi åkte i väg på bilsemester i en Volkswagen-bubbla och jag låg nedbäddad i utrymmet som fanns bakom baksätet.”

Min senaste privatresa.
”Tyskland, närmare bestämt distriktet Mecklenburgische Seenplatte.”

Tre saker jag alltid packar med.
”En bok att läsa, en liten ficklampa i necessären och telefonen.”

Så packar jag.
”Lägger fram allt som jag ska ha med mig på sängen. Jag har bestämda platser för precis allt. Det hjälper mig att inte glömma något viktigt.”

Mitt märkligaste resminne.
”När jag blev ombedd att predika i samband med fredagsbönen i en moské i Kapstaden, Sydafrika. Med ärkebiskopskorset runt halsen och min mans keps som huvudbonad.”

Mitt dyraste resminne.
”När jag en midsommarafton var i god tid på flygplatsen, men såg fel på informationstavlan och missade mitt flyg. Jag fick köpa en ny biljett och kom hem först långt efter sillen och nubben.”

Något jag unnar mig som jag inte gör hemma.
”Att ligga i sovsäck under bar himmel i Sinaiöknen och kolla på stjärnfall.”

Min favoritdestination.
”Platser där det går att förena vandring i naturen med upplevelser av historia och kultur.” 

Ett ställe jag aldrig varit på men skulle vilja se.
”Norra Kanada för att lära mig hur urbefolkningen lever med klimatförändringarna.”

Min mest minnesvärda matupplevelse utomlands.
”Ormsoppa i Kina 1985.”


Innehåll från Carlsson Norén AssetAnnons

Fina framgångar för flexibel fond

Fredrik Carlsson, vd och förvaltare, och Magnus Dahlgren, förvaltare på Carlsson Norén.
Fredrik Carlsson, vd och förvaltare, och Magnus Dahlgren, förvaltare på Carlsson Norén.

Med två starka alternativa räntefonder är Carlsson Norén Asset Management en av Sveriges mest framgångsrika och konsekventa AIF-förvaltare. Framgångsreceptet stavas flexibilitet. 

Carlsson Norén Asset Management är en svensk AIF-förvaltare som erbjuder fondförvaltning genom två AIF-fonder – Macro Fund och Yield Opportunity – samt diskretionär förvaltning. Med säte i Göteborg har bolaget sedan 2008 erbjudit unik ränteförvaltning. 

– Jag, tillsammans med Martin Norén, var kapitalförvaltare på AB Volvo där vi fokuserade på likviditetsförvaltning utan kreditrisk till skillnad från hur andra gjorde. Utifrån det växte ett intresse och en idé om att starta något i egen regi och Carlsson Norén växte fram för 14 år sedan, berättar Fredrik Carlsson, vd och förvaltare på bolaget. 

Erik Selin som delägare

Sedan 2018 har fondbolaget en ny delägare i form av fastighetsmagnaten och Balders vd Erik Selin. I samband med det nya delägarskapet grundades också fonden Yield Opportunity som lanserades i början av 2019 – där även Selin gick in med kapital. 

– I och med Erik Selins erfarenhet från bank- och fastighetsvärlden funderade han på om man inte kunde starta en förvaltning som tar nytta av, under vissa perioder, ganska höga riskpremier i finansieringen. Det var så vi startade Yield Opportunity, säger Fredrik Carlsson. 

Vill du veta mer om Yield Opportunity? Läs mer här

Flexibel räntefond

Fonden har haft en årlig avkastning på sju procent. Magnus Dahlgren är förvaltare på Carlsson Norén och pekar på fondens exklusivitet då den investerar i hybridinstrument som ligger mellan aktier och obligationer i ett bolags kapitalstruktur. 

– Yield Opportunity är en unik fond för den svenska marknaden. Det är en flexibel räntefond som kan utnyttja olika lägen i marknaden, vilket många andra fonder i det här universumet har svårt att göra, säger han. 

Med en flexibel fond finns det möjligheter att växla mellan olika, alternativa ränteinstrument som hybridobligationer och preferens- och D-aktier. 

– Fokus är på stabila, kreditvärdiga bolag med kassaflöden, där vi tar mer risk mot bolagets balansräkning, säger Fredrik Carlsson. 

Få mer fakta om förvaltningen av Fredrik Carlsson här 

Flera fördelar 

Fonden vänder sig både till institutioner och private banking för långsiktigt sparande. Och fördelarna är flera. Magnus Dahlgren lyfter bland annat fram att den erbjuder en diversifierad portfölj av stabila krediter där förvaltarna får tillgång till intressanta emissioner samt att fonden valutahedgar till svenska kronor.

– Det är ett bra alternativ till high yield fonder och kan ge en högre avkastning över tid och faktum är att det är en av de mest högavkastande räntefonderna i Sverige hittills i år, säger han. 

Om Carlsson Norén Asset Management 

Carlsson Norén Asset Management är en svensk AIF-förvaltare som sedan 2008 erbjudit ränteförvaltning. Bolaget förvaltar fonderna Macro Fund och Yield Opportunity. Läs mer här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Carlsson Norén Asset och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?