ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sveriges ambassadör fruktar att Gula västarna gör comeback

  • Sveriges Frankrikeambassadör Veronika Wand-Danielsson menar att den största oron är att Gula västarna utnyttjar missnöjet. Foto: TT/Francisco Seco

Flera hundratusen franska arbetare samlades på torsdagen i Paris och i andra franska städer under en masstrejk som väntas pågå i flera dagar. 

”Den stora oron nu är att Gula västarna utnyttjar missnöjet”, säger Sveriges Frankrikeambassadör Veronika Wand-Danielsson.

Generalstrejken som påbörjades på torsdagen väntas bli den största på ett kvarts sekel. De strejkande fackförbunden, som motsätter sig president Macrons stora pensionsreform, har varnat för strejken kan komma att pågå länge. Att den skulle kunna pågå fram till jul är inte otänkbart. 

”Vi tar dag för dag. Halva min personalstyrka har lyckats ta sig till jobbet i dag”, säger Veronika Wand-Danielsson, Sveriges Frankrikeambassadör.

”Stämningen i sjunde arrondissementet där vi sitter känns märkligt lugn, som om det var söndag. Man hör till exempel inte någon biltrafik. Paris verkar avfolkat”, fortsätter ambassadören. 

Järnvägsavgångar har minskat avsevärt sedan onsdagskvällen, likaså Paris tunnelbana och bussar. En av fem som arbetar i offentlig sektor strejkar, enligt Le Figaro. Och inom lärarkåren handlar det om så många som en av två. Även brandmän, vårdpersonal och studenter deltar i torsdagens missnöjesmarscher. 

Det franska allmänna pensionssystemet beskrivs som ett av världens dyraste och var något Emmanuel Macron lovade att reformera inför presidentvalet 2017. Enligt nyhetsbyrån Reuters motsvarar kostnaden för pensionssystemet 14 procent av Frankrikes BNP. Det finns runt 42 olika pensionsavtal i landet med olika förmåner och pensionsåldrar också beroende på om anställningen är privat eller offentlig. Personal som arbetar under jord, såsom lokförare, har möjligheten att gå i pension vid dryga 50, vilket är tio år tidigare än den officiella pensionsåldern. Hela tanken med reformen är att skapa ett mer enhetligt system, men med det försvinner också en del förmåner. Strejken handlar också om ett bredare missnöje. 

”Stämningsläget i landet har försämrats sedan september, då presidenten kom tillbaka utvilad efter sin semester. Den allmänpolitiska kontexten är relativt skör”, säger Veronika Wand-Danielsson.

Den stora oron för den franska regeringen är att Gula västarna, som drog igång sina manifestationer för ett år sedan, slår ihop sig med fackföreningarna och att missnöjesyttringarna urartar. 

Sveriges Frankrikeambassadör berättar att hon ser olika möjliga utfall av den pågående situationen. En skulle vara att Emmanuel Macron tvingas backa från sin aviserade reform på samma sätt som dåvarande premiärminister Alain Juppé och president Jaques Chirac gjorde 1995 efter en strejk som pågick i veckor. Den 12 december 1995 deltog runt 2 miljoner i en historisk protestmarsch mot en aviserad pensionsreform. Men hon utesluter samtidigt inte att presidenten står på sig och genomför sin reform, kanske efter ytterligare förhandlingar med facken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer