Sveriges ambassadör fruktar att Gula västarna gör comeback

Flera hundratusen franska arbetare samlades på torsdagen i Paris och i andra franska städer under en masstrejk som väntas pågå i flera dagar. 

”Den stora oron nu är att Gula västarna utnyttjar missnöjet”, säger Sveriges Frankrikeambassadör Veronika Wand-Danielsson.

Sveriges Frankrikeambassadör Veronika Wand-Danielsson menar att den största oron är att Gula västarna utnyttjar missnöjet.
Sveriges Frankrikeambassadör Veronika Wand-Danielsson menar att den största oron är att Gula västarna utnyttjar missnöjet.Foto:TT/Francisco Seco

Generalstrejken som påbörjades på torsdagen väntas bli den största på ett kvarts sekel. De strejkande fackförbunden, som motsätter sig president Macrons stora pensionsreform, har varnat för strejken kan komma att pågå länge. Att den skulle kunna pågå fram till jul är inte otänkbart. 

”Vi tar dag för dag. Halva min personalstyrka har lyckats ta sig till jobbet i dag”, säger Veronika Wand-Danielsson, Sveriges Frankrikeambassadör.

”Stämningen i sjunde arrondissementet där vi sitter känns märkligt lugn, som om det var söndag. Man hör till exempel inte någon biltrafik. Paris verkar avfolkat”, fortsätter ambassadören. 

Järnvägsavgångar har minskat avsevärt sedan onsdagskvällen, likaså Paris tunnelbana och bussar. En av fem som arbetar i offentlig sektor strejkar, enligt Le Figaro. Och inom lärarkåren handlar det om så många som en av två. Även brandmän, vårdpersonal och studenter deltar i torsdagens missnöjesmarscher. 

Det franska allmänna pensionssystemet beskrivs som ett av världens dyraste och var något Emmanuel Macron lovade att reformera inför presidentvalet 2017. Enligt nyhetsbyrån Reuters motsvarar kostnaden för pensionssystemet 14 procent av Frankrikes BNP. Det finns runt 42 olika pensionsavtal i landet med olika förmåner och pensionsåldrar också beroende på om anställningen är privat eller offentlig. Personal som arbetar under jord, såsom lokförare, har möjligheten att gå i pension vid dryga 50, vilket är tio år tidigare än den officiella pensionsåldern. Hela tanken med reformen är att skapa ett mer enhetligt system, men med det försvinner också en del förmåner. Strejken handlar också om ett bredare missnöje. 

”Stämningsläget i landet har försämrats sedan september, då presidenten kom tillbaka utvilad efter sin semester. Den allmänpolitiska kontexten är relativt skör”, säger Veronika Wand-Danielsson.

Den stora oron för den franska regeringen är att Gula västarna, som drog igång sina manifestationer för ett år sedan, slår ihop sig med fackföreningarna och att missnöjesyttringarna urartar. 

Sveriges Frankrikeambassadör berättar att hon ser olika möjliga utfall av den pågående situationen. En skulle vara att Emmanuel Macron tvingas backa från sin aviserade reform på samma sätt som dåvarande premiärminister Alain Juppé och president Jaques Chirac gjorde 1995 efter en strejk som pågick i veckor. Den 12 december 1995 deltog runt 2 miljoner i en historisk protestmarsch mot en aviserad pensionsreform. Men hon utesluter samtidigt inte att presidenten står på sig och genomför sin reform, kanske efter ytterligare förhandlingar med facken.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från OracleAnnons

Oracle tar sin egen medicin – Finance transformation

CFO:s har en viktig roll att spela när det gäller att hitta tillväxtmöjligheter efter pandemin. Men det kräver rätt verktyg. Oracles egen finansavdelning kan vittna om stora framsteg när de, liksom resten av företaget, gick över till att använda Oracle cloud.

Läs mer – fyra viktiga steg för framtida tillväxt  

Färre än tolv dagar. Det är så lång tid det tog att göra Oracles senaste bokslut och resultatrapport, allt tack vare Oracle ERP Cloud.

– Mitt team och jag känner verkligen att vi har en unik möjlighet, säger Maria Smith, svp, asst corporate controller, Oracle.

Total digitalisering

Bakgrunden är en total digitalisering av hela Oracle. Koncernen som i många år har hjälpt företag med digitala produkter insåg för några år sedan att man för att kunna hjälpa kunderna vidare till nästa nivå även behövde utveckla en bred digital tjänstelösning: Oracle Cloud. Och för att verkligen skapa det bästa möjliga för sina kunder såg man till att hela koncernen började använda de verktyg som molnet innebär. 

– När vi jobbar med våra finansiella lösningar använder vi samma molnlösning som våra kunder gör, något som känns helt fantastiskt, förklarar Maria Smith.

– När vi nu använder de här produkterna och planerar för att bli bäst i världen på finansiell management så är det inte bara för vår egen skull, utan även för våra kunders.

Det här innebär att Oracles egen användarsida nu kan komma med löpande input för innovation av företagets tjänster, samt att man kan dela med sig av sina egna erfarenheter kring en affärs transformation samt optimering av processer till sina kunder. 

– Oracle är och har varit ett självservice företag sedan många år. Vi har tidigt uppmanat våra anställda till att tänka innovativt och entreprenöriellt för att skapa bästa möjliga förutsättningar till utveckling av våra kunder och projekt. Att agera lösningsorienterat genomsyrar alla våra tjänster samt hur vi jobbar med ständig förbättring och tillväxt både internt som externt, säger Sonia Schilling, Business Leader Sweden på Oracle Sverige.

”God kontroll på hela kedjan”

Och resultatet av det här har inte låtit vänta på sig. Bokslutet gjordes snabbare än någonsin, mer än sjuttio procent av alla transaktioner är helt automatiserade tack vare CPQ Cloud, och hela trettiofem procent av den manuella ekonomihanteringen i koncernen har eliminerats.

– Vi har också paneler där vi kan följa vad som händer i realtid, och alla transaktioner som vi kör genom Oracles system matchas automatiskt med till exempel kontoutdrag vilket ger oss god kontroll på hela kedjan, säger Maria Smith.

Men bara för att man har kommit så här långt innebär inte att man är klar. Planen är att maskininlärning ska kunna automatisera ytterligare en stor del av det tidigare manuella arbetet.

- Vi kommer att kunna automatisera hela 20 000 avstämningar, medan man i andra företag behöver sända 20 000 e-mail för att få så många avstämningar godkända. Det känns väldigt bra att veta att vi inte är fast i det längre inom Oracle, säger Maria Smith.

Förenklade komplicerade procedurer

Även Enzo Tolino, vp of finance, EMEA Oracle, är mycket nöjd med att Oracles ekonomi- och finansavdelning numera använder Oracle Cloud.

– För mig och mitt team är det viktigt att vara uppdaterade. Genom övergången har vi fått möjligheten att förenkla det som i själva verket är mycket komplexa procedurer i en global finansavdelning. Vi vill hela tiden ha de bästa verktygen och processerna, och det får vi genom att använda våra egna system.

Läs mer – fyra viktiga steg för framtida tillväxt  

 

Mer från Oracle

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oracle och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?