1515
Annons

Sverigeförhandlingen i mål med det lättaste

Den lättaste etappen av Sverigeförhandlingen är klar. För Helsingborg och Lund ger det underskrivna avtalet välkomna miljoner till ny infrastruktur.
Hur det ska gå för stommen i projektet, höghastighetsjärnvägen, är osäkert.

Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har sagt att de anser att det blir för dyrt att bygga nya stambanor för höghastighetstågen. Men Sverigeförhandlingen jobbar vidare med sikte på att i slutet av året presentera ett sådant förslag för regeringen.

"Det ligger inte i vårt uppdrag att syssla med parlamentarisk förankring", säger förhandlare HG Wessberg.

Han konstaterar att regeringen har sagt att höghastighetsbanorna ska byggas, i den takt ekonomin tillåter, och att ingenting har ändrats för Sverigeförhandlingens del.

Först i mål av alla de olika delförhandlingar som pågår blev Lund och Helsingborg, som tillsammans lovar att bygga 18 500 nya bostäder. I gengäld får de statliga miljoner till spårväg i Lund, expressbussar i Helsingborg och nya cykelbanor och cykelgarage i båda städerna. Senare väntar liknande avtal med Malmö, Stockholm och Göteborg.

HG Wessberg säger att han ofta får frågan om inte de nya bostäderna hade byggts ändå.

"De flesta kommuner vill bygga i alla fall, men jag är övertygad om att vi på marginalen gör det här jobbet enklare och snabbare för kommunerna."

Anders Almberg (S), kommunstyrelseordförande i Lund, säger att staden planerar för att växa med en ny stadsdel i Trelleborgs storlek, det vill säga 40—50 000 nya invånare. Avtalet med Sverigeförhandlingen har stor betydelse, anser han.

"Både i volymer och i hastighet påverkar detta i Lund."

Helsingborg vill för sin del på sikt utökas med "ett nytt Ängelholm", det vill säga 40 000 nya invånare, berättar Peter Danielsson (M), kommunstyrelseordförande. De nya statliga pengarna till två expressbusslinjer inom staden kommer att göra skillnad.

"Den strukturbildande kollektivtrafik som vi nu får på plats möjliggör ett antal nya lägen att bygga på. En del hade sannolikt bebyggts, men inte alla", säger han.


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?