1515
Annons

Sverigedemokraterna utesluter Hagwall

Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Anna Hagwall utesluts ur partiet. Nu ska hon sitta kvar som politisk vilde.

Bild:TT

Tidigare under måndagen har Sveriges Radios Ekot rapporterar att partistyrelsen skulle föreslår en uteslutning. Beslutet bekräftas av ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna.

Det har stormat runt Anna Hagwall sedan oktober, då hon i en riksdagsmotion föreslog att presstödet skulle slopas. Som motivering angav Hagwall då att Bonnierkoncernens makt blivit för stor och påstod felaktigt att koncernen äger 80 procent av de svenska medierna.

”Ingen familj, etnisk grupp eller företag ska tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media”, skrev hon då i ett mejl till Aftonbladet.

Anna Hagwall uppmanas nu att inte sitta kvar som politisk vilde.

"Anna Hagwall har inte blivit inkryssad genom personval utan sitter i riksdagen på Sverigedemokraternas mandat. Nu när hon inte längre företräder partiet bör hon lämna tiollbaka sin plats", säger gruppledaren Mattias Karlsson enligt pressmeddelandet.

Men Anna Hagwall tänker sitta kvar som politisk vilde.

"Jag har ett ansvar för de människor som valt in mig", säger Anna Hagwall till Dalarnas Tidning. "Det kommer bli skönt på ett stt att vara fri och slippa partipiskan."

Därmed kommer två tidigare sverigedemokrater sitta som politiska vildar i riksdagen. Ifjol lämnade Margareta Larsson, partiledaren Jimmie Åkessons svärmor, partiet i protest men valde att behålla riksdagsplatsen.

Anna Hagwall sitter inte som ordinarie ledamot i något utskott och uteslutningen ska därför inte påverka riksdagsarbetet, enligt Sverigedemokraterna. Hon har sedan tidigare lämnat sin plats i skatteutskottet och som ledare för partiets skattepolitiska grupp efter att Mattias Karlsson sagt att partiet inte längre har förtroende för henne.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?