ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sverige vill ingå i franskt försvarssamarbete

  • Foto: Joey Abrait

Sverige öppnar för att gå med i ännu ett försvars- och säkerhetspolitiskt samarbete – den här gången i den franske presidenten Emmanuel Macrons klubb.

Att ansluta sig till det Parisledda initiativet stärker svensk säkerhet genom att Sverige finns med i fler internationella nätverk, konstaterar försvarsminister Peter Hultqvist (S) för SR Ekot.

Bara några få länder får vara med i försvarssamarbetet European Intervention Initiative, som startades av Frankrikes president Emmanuel Macron förra sommaren.

Nu vill Sverige gå med i klubben, och försvarsminister Peter Hultqvist har tagit kontakt med Frankrike, rapporterar Ekot.

Syftet med European Intervention Initiative är att ta eget ansvar för europeisk säkerhet, till exempel vid en kris som terrorism och oroligheter vid EU:s gränser.

”Vi ser det här som en plattform för säkerhetspolitisk dialog och möjligt samarbete när det gäller krissituationer”, säger Hultqvist till Ekot.

Peter Hultqvist säger även till TT att ”det innebär möjlighet till säkerhetspolitisk dialog. Det innebär också att man tillsammans med andra kan skapa en plattform för att hantera krissituationer. På det sättet får man en nära relation och är förberedd att göra saker tillsammans om det är nödvändigt.”

Samarbetet innehåller inga förhandsförpliktelser om deltagande i den ena eller andra aktiviteten, utan sådant tar man ställning till när man har det konkreta förslaget enligt Hultqvist.

Försvarsministern ser gemensamma militära övningar framför sig – och en ökad möjlighet för Sverige att få hjälp i en krissituation.

”Man förbättrar och skapar möjligheter för detta. Sedan beror det på hur olika scenarier ser ut”, säger Peter Hultqvist.

Sedan tidigare är tio länder med, däribland Tyskland, Storbritannien och grannländerna Danmark och Finland. Försvarsministern hoppas på ett besked om ett svenskt medlemskap i september.

Flera försvarspolitiska samarbeten finns redan inom EU. Sverige är sedan tidigare med i en liknande grupp ledd av Storbritannien, med har nära band till försvarsalliansen Nato.

Att Sverige vill ingå i det franska initiativet är en väntad utveckling, enligt Björn Fägersten, seniorforskare och chef för Utrikespolitiska institutets Europaprogram.

”Syftet är att ett antal länder som har intresse av att agera utanför sitt territorium i olika former av insatser får lära sig att förbereda sig strategiskt för det”, säger han.

”Det blir en möjlighet för Sverige, som inte är med i Nato, att vara med bland Europas stora länder, inte minst när Storbritannien lämnar EU.”

Försvarsministern är inte orolig för att EU:s samarbete försvagas av att medlemsländerna är engagerade i flera andra plattformar.

”Det tror jag inte. EU har väldigt tydligt klargjort att man inte ska vara en organisation som exempelvis överlappar de uppgifter Nato har, utan man ska komplettera varandra. Det är olika profil på samarbetena”, säger Hultqvist. 

Försvarets budget är redan ansträngd – hur kommer detta påverka?

”Det är alldeles för tidigt att säga. Men det är ju så att man tar ställning till projekt för projekt. Samtidigt är det en organisation i utveckling, så jag ser inte för mig några stora kostnader inledningsvis.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer