Annons

Sverige vill ingå i franskt försvarssamarbete

Sverige öppnar för att gå med i ännu ett försvars- och säkerhetspolitiskt samarbete – den här gången i den franske presidenten Emmanuel Macrons klubb.

Att ansluta sig till det Parisledda initiativet stärker svensk säkerhet genom att Sverige finns med i fler internationella nätverk, konstaterar försvarsminister Peter Hultqvist (S) för SR Ekot.

Foto:Joey Abrait

Bara några få länder får vara med i försvarssamarbetet European Intervention Initiative, som startades av Frankrikes president Emmanuel Macron förra sommaren.

Nu vill Sverige gå med i klubben, och försvarsminister Peter Hultqvist har tagit kontakt med Frankrike, rapporterar Ekot.

Syftet med European Intervention Initiative är att ta eget ansvar för europeisk säkerhet, till exempel vid en kris som terrorism och oroligheter vid EU:s gränser.

”Vi ser det här som en plattform för säkerhetspolitisk dialog och möjligt samarbete när det gäller krissituationer”, säger Hultqvist till Ekot.

Peter Hultqvist säger även till TT att ”det innebär möjlighet till säkerhetspolitisk dialog. Det innebär också att man tillsammans med andra kan skapa en plattform för att hantera krissituationer. På det sättet får man en nära relation och är förberedd att göra saker tillsammans om det är nödvändigt.”

Samarbetet innehåller inga förhandsförpliktelser om deltagande i den ena eller andra aktiviteten, utan sådant tar man ställning till när man har det konkreta förslaget enligt Hultqvist.

Försvarsministern ser gemensamma militära övningar framför sig – och en ökad möjlighet för Sverige att få hjälp i en krissituation.

”Man förbättrar och skapar möjligheter för detta. Sedan beror det på hur olika scenarier ser ut”, säger Peter Hultqvist.

Sedan tidigare är tio länder med, däribland Tyskland, Storbritannien och grannländerna Danmark och Finland. Försvarsministern hoppas på ett besked om ett svenskt medlemskap i september.

Flera försvarspolitiska samarbeten finns redan inom EU. Sverige är sedan tidigare med i en liknande grupp ledd av Storbritannien, med har nära band till försvarsalliansen Nato.

Att Sverige vill ingå i det franska initiativet är en väntad utveckling, enligt Björn Fägersten, seniorforskare och chef för Utrikespolitiska institutets Europaprogram.

”Syftet är att ett antal länder som har intresse av att agera utanför sitt territorium i olika former av insatser får lära sig att förbereda sig strategiskt för det”, säger han.

”Det blir en möjlighet för Sverige, som inte är med i Nato, att vara med bland Europas stora länder, inte minst när Storbritannien lämnar EU.”

Försvarsministern är inte orolig för att EU:s samarbete försvagas av att medlemsländerna är engagerade i flera andra plattformar.

”Det tror jag inte. EU har väldigt tydligt klargjort att man inte ska vara en organisation som exempelvis överlappar de uppgifter Nato har, utan man ska komplettera varandra. Det är olika profil på samarbetena”, säger Hultqvist. 

Försvarets budget är redan ansträngd – hur kommer detta påverka?

”Det är alldeles för tidigt att säga. Men det är ju så att man tar ställning till projekt för projekt. Samtidigt är det en organisation i utveckling, så jag ser inte för mig några stora kostnader inledningsvis.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?