1515

Sverige vill ha dialog med Astra Zeneca – inte exportstopp

Vaccinbråket mellan EU och Storbritannien löper risk att eskalera och på torsdag - fredag vankas toppmöte i EU. EU-ministern Hans Dahlgren är oroad. 

”Vi borde ha lärt oss läxan sedan i våras”, säger han

Foto:Jonas Eng

Exportrestriktioner på vaccin är ett av de heta diskussionsämnena när EU:s regeringschefer träffas på torsdag och fredag över videolänk. 

Hans Dahlgren (S) utesluter att toppmötet utmynnar i direkta exportrestriktioner. Han är ändå påtagligt oroad över samtalets riktning, efter ett möte med sina EU-kolleger. 

Tidigare har Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke, med en bakgrund på Astra Zeneca, i Di varnat för handelskrig. 

Hur stor är risken för en eskalering?
”Tyvärr påminner det vi hör från olika håll om den utvecklingen vi såg i fjol våras, när stora medlemsstater lade beslag på det som fanns i det egna landet av skyddsutrusning”, säger Hans Dahlgren. 

”Vi borde ha lärt oss läxan sedan i våras”, säger han vidare. 

Produktionen av Pfizers vaccin kräver 280 ingredienser från 19 länder, enligt uppgifter från WTO, som Di har tagit del av. 

”Om vi skulle tvingas stoppa export av de här globala värdekedjorna skulle vi snart inte ha någon vaccinproduktion alls. Det vore väldigt illa”, säger Hans Dahlgren. 

I flera utspel på senare tid har Stefan Löfven (S) tolkats som att Sverige är redo att visa musklerna. 

”På kort sikt kan det till och med vara motiverat att införa exportbegränsningar, när företag i EU exporterar vaccin samtidigt som de inte lever upp till de avtal som slutits med EU”, skrev statsministern i ett inlägg på Facebook på lördagen. 

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hotade förra veckan med exportstopp om inte EU får sina avtalade doser. Under helgen pekade hon med hela handen, och det i riktning mot svensk-brittiska Astra Zeneca. 

”Detta är ett budskap till Astra Zeneca: Ni uppfyller er del i avtalet mot Europa innan ni börjar leverera till andra länder”, sa Ursula von der Leyen. 

Tongångarna från den brittiska premiärministern Boris Johnson har varit minst lika hårda - gentemot EU. 

Hans Dahlgren tillbakavisar att Sverige vill se exportrestriktioner riktade mot Storbritannien och Astra Zeneca, som endast levererade en knapp tredjedel av avtalade 90 miljoner doser under första kvartalet. 

”Det är ingen linje som vi förordar”, säger Hans Dahlgren som hellre för fram exemplet när Italien i början av månaden stoppade 250.000 doser av Astra Zenecas vaccin på väg till Australien. 

Just nu pågår diskussioner mellan kommissionen och den brittiska regeringen. Samtidigt har flera statsråd i den svenska regeringen täta kontakter med Astra Zeneca, enligt Hans Dahlgren, inklusive han själv. 

För ett par veckor sedan förhörde sig UD hos berörda ambassader om EU är utsatt för exportrestriktioner från USA, Storbritannien och Indien, enligt mejl Di tagit del av. 

”Såvitt vi vet så finns det inga formella exportrestriktioner från andra länder på vaccin”, säger avsändaren Anneli Wengelin, ämnessakkunnig, till Di om efterforskningarna.   

På onsdagen kommer Stefan Löfven att samråda med övriga riksdagspartier om Sveriges position inför EU-toppmötet.

 

 

 

 

 

 

 

 


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?