1515
Annons

Sverige världsbäst på eko i offentlig sektor

Trenden fortsätter och Sverige är nu bäst i världen på att köpa ekologiskt inom den offentliga sektorn, visar en ny rapport.87 procent av maten vi serverar är ekologisk, säger Johan Bredward, kock på den kommunala förskolan Röda Stråket i Göteborg.

2017 blev ännu ett rekordår för försäljningen av ekologiska livsmedel. Värdet ökade till sammanlagt 27,9 miljarder. Det är en ökning med 9,8 procent.

"Hälsotrenden är en av de starkast pådrivande krafterna, men det personliga "varumärket" och hur man vill uppfattas är också en viktig del" säger Cecilia Ryegård, chefsanalytiker på Ekoweb.

För tionde året i rad sammanställer den oberoende marknadsbevakaren Ekoweb en rapport om Sveriges ekoförsäljning. Sett i backspegeln så har värdet på ekomarknaden mer än fyrdubblats under dessa tio år. Enligt Cecilia Ryegård beror det främst på konsumenternas efterfrågan.

När den yngre generationen nu börjar skaffa egna hushåll kommer försäljningen öka ytterligare. Unga har ju blivit matade med kravbananer sedan födseln, och är betydligt mer medvetna än deras föregångare.

Tydligast syns dock trenden i Sveriges offentliga sektor som, enligt Ekowebs rapport, nu blivit bäst i världen på att välja ekologiskt. 37 procent av inköpen är ekologiska, en relativt hög siffra jämfört med till exempel Finlands 6 procent eller Norges 1,5 procent.

"Inom kommuner och landsting har man jobbat väldigt aktivt och satt mål för hur mycket som ska köpas in. Det har visat sig göra en stor skillnad", säger Cecilia Ryegård.

Johan Bredward arbetar som kock på den kommunala förskolan Röda Stråket i Göteborg. Han ser också en tydlig förändring kring ekotänket.

Göteborgs Stad har som mål att 50 procent av råvarorna ska vara ekologiska. Det klarar ju min förskola med råge, som har närmare 90 procent. När jag började på förskolan för tre år sedan var det inte alls lika noga, säger Johan Bredward.

TT: Vad är anledningen till att ni serverar så mycket ekologiskt?

Det är för barnens hälsa. Vi har faktiskt märkt att de har ett större intresse för mat i dag, de är positiva och vill lära sig hur det går till från jord till bord.

Strategens köptips: Hårdblankade aktien kan bli en flerstegsraket

En av börsens mest blankade aktier, men med höga ambitioner, rejäl direktavkastning och en ljus framtid. Ungefär så beskriver Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand sitt köptips – en aktie som han tror kommer att lyfta 40 procent i ett första skede, men som på längre sikt kan nå betydligt högre nivåer. 

”Det här kan bli en flerstegsraket, om man blickar framåt några år”, säger han.

Robert Oldstrand.
Robert Oldstrand.Foto:Jenny Hallengren/John Raoux

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera