Annons

Sverige utmanar Kongo i jakt på nya mineraler

Sverige har "unika tillgångar" i berggrunden, enligt regeringen. Nu ska Bergslagen genomsökas i jakt på nya metaller, enligt ett beslut som tas imorgon.

Bild:Jessica Gow/TT

"Ett av de mest intressanta områdena i Sverige och världen är faktiskt Bergslagen", säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S), till TT.

Det gäller då metaller som exempelvis kobolt, litium och sällsynta jordartsmineraler. Efterfrågan på dessa, och andra, mineraler har ökat eftersom de används i exempelvis mobiltelefoner, elbilsbatterier och inom sol- och vindkraft.

I en färsk rapport från Sveriges geologiska undersökning (SGU) skriver myndigheten att "det finns stor potential för prospektering i Sverige efter många innovationskritiska råvaror, inklusive grafit, litium, sällsynta jordartsmetaller (REE), volfram med flera".

Regeringsbeslutet på torsdag innebär att SGU ska kartlägga möjligheterna för utvinning av så kallade innovationskritiska metaller i Sverige. Speciellt ska Bergslagen undersökas när det gäller såväl möjligheter till ny brytning och om det går att utvinna nya metaller från befintligt gruvavfall.

Andra områden som kan vara av intresse är Norrbotten och Skelleftefältet.

SGU får 10 miljoner kronor för uppdraget som ska redovisas våren 2020.

Kunskapen i Sverige anses vara god när det gäller förekomsten av mer traditionella metaller som exempelvis koppar, zink och guld. Men tillgången på, och geografiskt läge för, mineraler som kan användas i elbilar och mobiler är mindre utredd.

"Framtiden finns också i svensk berggrund. Det är ett perspektiv som vi inte har diskuterat tillräckligt mycket. Vi hoppas att den här kartläggningen kan bidra till att sätta ljuset på vilka unika tillgångar Sverige har", säger Damberg.

När det gäller kobolt, som används i litiumjonbatterier till elbilar, står Kongo för 65 procent av produktionen. Kina utvinner 95 procent av alla sällsynta jordartmetaller. När det gäller litium har det tidigare brutits i Sverige men detta har upphört.

Exakt när större industriell produktion skulle kunna komma igång är oklart.

"Det är långa processer. Det är också viktigt att sådana här processer är seriösa och att man gör miljöprövningar. Men vi har unika tillgångar i vår berggrund och också väldigt stort kunnande på gruvområdet", säger Damberg.

Gruvdrift är ofta förenat med protester från lokala aktörer som verkar i områden där gruvbrytningen sker. Mikael Damberg medger att det kan finnas andra intressen, exempelvis natur, rennäring eller friluftsliv, som krockar.

"När det gäller riksintresset mineral så innebär det att mineralerna inte finns på någon annan plats. Det som skiljer den här typen av näringsverksamhet från andra är att den är väldigt platsberoende", säger han.

De största aktörerna i Sverige är Boliden BOL -0,58% Dagens utveckling och statliga LKAB.


Innehåll från IdogenAnnons

När immunförsvaret blir din fiende

Anders Karlsson, vd på biotech-bolaget Idogen.
Anders Karlsson, vd på biotech-bolaget Idogen.

Vårt immunsystem kan vid vissa svåra sjukdomar och tillstånd angripa kroppens egna vävnader, utveckla antikroppar mot livsviktiga biologiska läkemedel och stöta bort transplanterade organ. Svenska biotech-bolaget Idogen vill med en ny cellterapi revolutionera behandlingen av en rad allvarliga sjukdomar och tillstånd där immunförsvaret blir kroppens egen fiende.

Idogens plattformsteknologi kan komma att revolutionera behandlingen av patienter med allvarliga sjukdomar och tillstånd där det egna immunsystemet riskerar att bli ett hot. Bolagets teknologi baseras på så kallade dendritiska celler, en typ av vita blodkroppar som är särskilt viktiga för immunförsvaret då de styr andra immuncellers igenkänning av vad som är kroppsegen vävnad och vad som är kroppsfrämmande. 

– Vi har utvecklat ett innovativt sätt att behandla flera allvarliga sjukdomar och tillstånd. Vi omprogrammerar en del av immunsystemet genom att skapa tolerans för till exempel biologiska läkemedel och transplanterade organ där patientens immunförsvar ställer till det i dag. Just nu behandlas dessa patienter med traditionell läkemedelsbehandling vilka tyvärr bara dämpar symptomen, säger Anders Karlsson, vd för Idogen. 

Blödarsjuka som första terapiområde

I Idogens första projekt, IDO 8, används teknologin för att producera en tolerogen cellterapi för patienter med svår blödarsjuka som, efter att ha utvecklat antikroppar mot sin ordinarie behandling med koagulationsfaktor VIII, står utan effektiv behandling. 

– Med vår cellterapi är avsikten att omprogrammera vissa av patientens egna celler så att immunförsvaret fortsätter att tolerera faktor VIII-behandlingen. Vi förbereder oss nu för en klinisk studie med IDO 8 och har ingått ett samarbete med Radboud University Medical Center i Holland. De är världsledande på att tillverka och producera celler i större skala för cellterapibehandlingar och är självklart en väldigt viktig milstolpe för oss, säger Anders Karlsson.

Idogens teknologi förväntas även kunna användas som förebyggande behandling mot avstötning vid njurtransplantation. Idag måste patienter med transplanterade organ ha livslång behandling med immunhämmande läkemedel för att motverka organavstötning. Dessa mediciner dämpar hela immunsystemet och ökar därmed också risken för andra sjukdomar såsom cancer. Här är tanken att Idogens behandling IDO T ska göra mottagarens immunsystem tolerant mot donatorns celler, och på så sätt säkerställa att organet inte stöts bort. 

– Drömmen vore att vår behandling IDO T blir så pass effektiv att patienten kan behålla sitt nya organ och kan klara sig utan immundämpande läkemedel. Det är även en stor vinst för vården och patienterna att kunna minska användningen av den traditionella behandlingen och därmed minska de oönskade bieffekterna, säger Anders Karlsson. 

Stort intresse bland globala läkemedelsföretag

Projektportföljen har nyligen utökats med ett tredje terapiområde för autoimmuna sjukdomar, IDO AID. Här utvärderas just nu potentialen för teknologin inom en grupp av autoimmuna sjukdomar där det medicinska behovet är stort.

Intresset för cellterapier är stort bland läkemedelsjättarna som ser små och innovativa biotech-bolag som en väg in på en nischad marknad. Idogen lämnade in en patentansökan för sin plattformsteknologi i fjol, och hoppas i framtiden kunna knyta nära samarbeten med globala läkemedelsbolag som har kapaciteten att tillsammans med Idogen kommersialisera innovationen. 

– Vi är bara ett år från att behandla de första patienterna i kliniska studier, vilket känns oerhört spännande. Vi har redan inlett dialoger med framstående nordiska sjukhus om att vara med i den kliniska prövningen av IDO 8 som vi avser starta nästa höst, säger Anders Karlsson och fortsätter: 

– Fältet vi verkar inom i dag är komplext och komplikationerna från standardbehandlingen av dessa allvarliga sjukdomar är oerhört kostsam. Förhoppningsvis kan vår teknologi göra stor skillnad för den enskilde individen men också för hela samhället när den når marknaden.

Fakta om Idogen

Idogen är ett svenskt bioteknikbolag baserat i Lund som utvecklar tolerogena cellterapier för att undvika att biologiska läkemedel, transplanterade organ eller kroppens egna celler eller vävnad angrips av patientens immunförsvar. Idogen är noterat på Nasdaq First North Growth sedan den 4 juni 2020. Kontakt: info@idogen.com  

Läs mer om Idogens livsviktiga arbete på idogen.com

 

Mer från Idogen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Idogen och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?