Annons

Sverige tvärbromsar efter coronautbrottet – här är senaste nytt

Inga resor, glest med folk på städernas gator och en börs i mer eller mindre fritt fall.

Den senaste tidens virusbekämpning av coronaviruset har fått Sverige att tvärbromsa.

Information resenärer möts av vid Stockholms centralstation.
Information resenärer möts av vid Stockholms centralstation.Foto:Fredrik Sandberg/TT

•Smittan. Drygt 900 personer i Sverige har konstaterats smittade. Två personer har hittills avlidit, båda äldre personer med underliggande sjukdomar.

•Vården. Vården varnar för brist på vissa varor, som handsprit och skyddsutrustning. Socialstyrelsen har tillfälligt gått in för att sköta upphandlingen nationellt. Flera sjukhus och äldreboenden säger nej till besök för att undvika att smittan sprids till äldre, som är i riskgruppen.

•Ekonomin. Pandemin har fått ekonomin att tvärnita och den svenska börsen har svängt kraftigt de senaste två veckorna. För att undvika en djup recession gick Riksbanken ut i veckan med ett krispaket på 500 miljarder kronor i lån till drabbade företag. Flera andra länder har lanserat liknande stödprogram efter coronaviruset utbrott. Syftet är att förhindra att krisen förvärras. Regeringen har antytt att ytterligare insatser kommer.

•Resandet. Utrikesdepartementet avråder från ”icke nödvändiga resor” till andra länder. Avrådan gäller en månad, till den 14 april och handlar om besöks- och turistresor. Vissa resor kan ändå göras, som till exempel samhällsviktiga arbetsresor. Flera researrangörer ställer helt in sina resor från och med nu, bland annat Apollo, Tui och Ving.

•Företagen. Flygbranschen har drabbats hårt av coronaviruset eftersom få kan eller vill flyga efter utbrottet. Även hotell- och turistbranschen har drabbats hårt och personal har varslats om uppsägning. Landets småföretag, som frisörer, taxiförare, restauranger och småbutiker drabbas också hårt när många väljer att stanna hemma. Krav på ekonomiska insatser från regeringen har förts fram.

•Sport. Nästan samtliga större sporthändelser har ställt in. Svenska cupen i fotboll har skjutits upp, slutspelet i hockey har skjutits upp och flera kvalmatcher har ställts in. De få matcher som ändå spelas, spelas med tomma läktare efter beslut om att tillåtta sammankomster med max 500 deltagare.

•Kultur och nöje. Stora konserter och teaterföreställningar ställs in. Även pågående filminspelningar har avbrutits eller skjutits upp. Många frilansare riskerar att helt bli av med sin försörjning. Även kulturvärlden har vädjat till regeringen om hjälp.


Innehåll från EPOSAnnons

Studie: Så påverkas du av dåligt ljud på jobbet

Strulande teknik och störande bakgrundsljud är inte bara kostsamma tidstjuvar i arbetet. Det kan också leda till stress och minskat välmående. 

– Har du upplevt en dag fylld med avbrutna och ineffektiva samtal kan det kännas utmattande. Det beror på att hjärnan slösar bort onödig energi och kognitiv förmåga för att kunna fokusera på det relevanta och önskade ljudet, säger Jesper Kock, Vice President of Research and Development på EPOS.

Ställ om företaget mot en hybrid arbetsplats med EPOS ljudlösningar 

I samma stund som jobben flyttade ut från kontorslandskapen och in i våra hem uppstod många nya problem och utmaningar – och buller är en växande smärtpunkt när arbetsplatsen blir hybrid. Vi utsätts för nya typer av bakgrundsljud och plötsliga avbrott som uppstår när vi samsas med andra familjemedlemmar på hemmakontoret. Dessutom har i princip all kontakt med kollegor och samarbetspartners förlagts till digitala rum som ställer ökade krav på utrustning och verktyg.

Dåligt ljud skapar mikrofrustrationer

Att ljudbortfall, bakgrundsbrus och teknikstrul under en videokonferens kan vara både störande och tidskrävande känner nog många igen sig i – och visste du att varje anställd förlorar nästan en halvtimme i veckan bara på dåligt ljud? 

I en internationell undersökning genomförd av IPSOS på uppdrag av EPOS framgår dessutom sambandet mellan dåligt ljud och vårt välmående. Att utsättas för avbrott och brus under arbetsdagen skapar återkommande mikrofrustrationer som kan leda till trötthet och stress över tid. 

Studien visar att hela 95 procent medger att deras koncentration och effektivitet på jobbet har påverkats på grund av dåligt ljud. Var tredje slutanvändare uppger också att de känt frustration och irritation över ljudproblem, och var fjärde att de har upplevt stress. Dessutom påverkar det vår självkänsla och 15 procent uppger också att dessa problem har känts pinsamma eller bidragit till sämre självförtroende.

Därför reagerar kroppen med stress

Att vi reagerar så omedelbart på ljud beror på att hörselsinnet är ett viktigt varningssystem. Det är direkt sammankopplat med kroppens stressreglerande system och kan utlösa en reaktion där stresshormon som kortisol eller adrenalin frigörs i kroppen. 

Att minska och få bort ljudkällorna som aktiverar den här stressresponsen i kroppen blir därför en prioriterad fråga som sätter teknikutvecklingen i fokus.

– När denna ansträngning är konstant under en period av dagar, veckor och månader kan det ha en överraskande skadlig inverkan på ditt välbefinnande. Det är av dessa skäl viktigt att utnyttja en enhet som har en högtalare och mikrofon av hög kvalitet som är utformad för att hantera och avbryta störande ljud har blivit så viktig, säger Jesper Kock.

Omställningen ställer nya krav på företagen

Ljudproblematiken kan på sikt leda till mer än förlorad effektivitet och att hitta en balans mellan privat och arbete har aldrig varit så viktigt som nu.

– De senaste månaderna har det visat sig att bullriga miljöer som inte är avsedda för arbete skapar mer stressande situationer, särskilt i kombination med högre förväntningar. Med anställda som jobbar på distans och är uppkopplade till kollegor via flera enheter som mobiltelefoner, e-post och kommunikations- och samarbetsplattformar, har efterfrågan på att leverera resultat nästan omedelbart ökat, säger Sir Cary Cooper, Professor of Organizational Psychology and Health at Manchester Business School och fortsätter: 

– Detta arbetssätt är dock inte hållbart och arbetsgivaren har en tydlig skyldighet att samarbeta med sina anställda för att hitta rätt lösningar för dem. Genom att arbeta tillsammans kan företag skapa de bästa lösningar som ökar teamets moral, skapar harmoni och optimerar arbetsproduktivitet och effektivitet.

Ställ om företaget mot en hybrid arbetsplats med EPOS ljudlösningar 

TIPS: Så minskar du ljudstressen på jobbet

• Alltid uppkopplad och tillgänglig. När gränsen mellan arbete och privat suddas ut är det viktigt att bygga upp en positiv kultur inom företaget. Innan du bokar in ännu ett virtuellt möte eller videosamtal: ställ dig frågan om detta inte skulle kunna vara ett email i stället?

• Se upp för möteströttheten. Varje anställd förlorar i snitt en halvtimme i veckan av sin produktiva arbetstid på grund av teknikstrul. EPOS undersökning visar också att alla mikrofrustrationer som uppstår kan leda till både minskat välmående och dålig självkänsla. En viktig uppgift som företagsledare blir därför att hitta metoder för att minska de dagliga stressfaktorerna.

• Att jobba på distans betyder inte att vi inte kan jobba tillsammans och tekniska lösningar blir allt viktigare när en stor del av kommunikationen sker digitalt. Enligt studien är 79 procent av beslutsfattarna överens om att bra ljudutrustning som headset, hörlurar och högtalartelefoner kan minska problematiken både i och utanför samtalen. Ljudupplevelser och robusta ljudkommunikationsverktyg blir högsta prioritet för att säkerställa produktivitet och kontinuitet i arbetsflödet.

Mer från EPOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EPOS och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?