1515
Annons

Sverige tillbakavisar USA:s uppgifter om hot

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield sade i ett anförande i FN:s generalförsamling att Ryssland hotar att invadera Sverige och Finland.

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist finns det ingen militär aktivitet som tyder på att uppgifterna stämmer.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).Foto:Jessica Gow/TT, Jessica Gow

”Nu ser vi inga truppansamlingar eller aktiviteter som tyder på detta, men det är inte detsamma som att vi bara kan avfärda den här typen av uppgifter”, säger Hultqvist.

Han poängterar att informationen från USA kommer att kontrolleras grundligt.

”Det här är uppgifter som vi grundligen kommer analysera och kontrollera och följa upp, vad de bygger på. Men det är så att i tidigare riksdagsbeslut anges att ett angrepp mot Sverige kan inte uteslutas.”

På frågan om USA kan ha annan information än Sverige så svarar Peter Hultqvist att det är något regeringen får återkomma till.

”Vi följer mycket noga underrättelsemässigt det som händer omkring oss.”

Linda Thomas-Greenfield gjorde uttalandet under onsdagen i samband med att FN-länderna höll ett extrainsatt möte där man fördömde president Vladimir Putins agerande. Förutom Ryssland röstade Eritrea, Nordkorea, Syrien och Belarus nej till resolutionen.

USA:s FN-ambassadör sade att Rysslands president fortsätter att eskalera situationen i Ukraina.


Andersson: Ser fram emot att träffa Erdogan

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan signalerar inga framsteg för den svenska Natoansökan, efter ett telefonsamtal med statsminister Magdalena Andersson.

Nästa vecka träffas de och andra allierade ledare vid Natotoppmötet i Madrid.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Magdalena Andersson (S).
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Magdalena Andersson (S).Foto:Markus Schreiber; Maria Davidsson/TT

Magdalena Andersson (S) beskriver lördagens telefonsamtal med den den turkiske presidenten som ”bra”.

”Enades om vikten av att göra framsteg inför Nato-toppmötet i Madrid nästa vecka, där jag ser fram emot att träffa president Erdogan och andra allierade ledare”, skriver Andersson på Twitter.

Erdogan upprepade i samtalet att ”Sverige bör vidta åtgärder angående sådana grundläggande frågor som att bekämpa terrorism”, skriver det turkiska presidentkansliet på Twitter.

Den turkiske presidenten upprepade också att Sverige bör göra konkreta förändringar i sin attityd mot den kurdiska gerillaorganisationen PKK samt det syriskt-kurdiska partiet PYD och dess väpnade gren YPG.

Erdogan framhöll att Turkiet inte sett några konkreta åtgärder från Sverige för att bemöta Turkiets oro.

PKK är terrorstämplat av Turkiet, EU och USA. Sverige, USA och EU klassar inte YPG som terrorister, men Turkiet likställer YPG med PKK.

Erdogan uttryckte också förväntningar på att Sverige ska tillmötesgå Turkiets begäran om att kurder ska utlämnas och att restriktionerna för vapenhandel ska upphävas. Han betonade i samtalet att Turkiet vill se ”bindande åtaganden i dessa frågor tillsammans med konkreta och tydliga åtgärder”.

TT söker statsminister Magdalena Andersson för en kommentar.

Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har haft ett ”bra telefonsamtal” med president Erdogan om Sveriges och Finlands ansökningar om medlemskap i försvarsalliansen”, skriver han på Twitter på lördagen.

”Vi enades om att fortsätta samtalen i Bryssel och Madrid nästa vecka”, fortsätter Stoltenberg.

Mötet i Madrid börjar på tisdag, då förhoppningarna varit att de svenska och finländska ansökningsprocesserna skulle kunna gå i mål.

Samtliga 30 medlemsländer måste säga ja för att Sverige och Finland ska släppas in, men Turkiet förhalar och har ställt en rad krav för att säga ja.

Finlands president Sauli Niinistö sade i tisdags att det är inte troligt att man kommer att nå någon lösning före mötet i Madrid. De två länderna kommer inte lyckas komma överens med Turkiet i de pågående förhandlingarna innan dess, tror presidenten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?