1515

Sverige tar strid mot jättarnas förslag om EU-fond

Sverige, Österrike, Danmark och Nederländerna har lanserat ett motförslag till den återhämtningsfond som Tyskland och Frankrike föreslagit att EU ska skapa i spåren av coronapandemin. 

”The frugal four” (den sparsamma fyran), som länderna ibland kallas, föredrar att de enskilda länderna ska låna pengar.

Sverige tar strid med de europeiska tungviktarna Tyskland och Frankrike, med förbundskansler Angela Merkel och president Emmanuel Macron i spetsen.
Sverige tar strid med de europeiska tungviktarna Tyskland och Frankrike, med förbundskansler Angela Merkel och president Emmanuel Macron i spetsen.Foto:TT/AP

De europeiska tungviktarna Tyskland och Frankrike, med förbundskansler Angela Merkel och president Emmanuel Macron i spetsen, har föreslagit en återhämtningsfond på 500 miljarder euro. Fonden ska enligt förslaget finansieras med upplåning via EU-budgeten och återbetalas senare av EU-länderna. Tanken är att i huvudsak fördela bidrag och inte lån.

Men nu stöter de på motstånd. Den sparsamma kvartetten där alltså Sverige ingår motsätter sig att EU-länderna gemensamt ska dra på sig skulder, direkta bidrag och en ökad EU-budget.

”Vi är överens om att en akut återhämtningsfond kan ge en nödvändig skjuts till den europeiska ekonomin”, skriver statsminister Stefan Löfven (S) till TT om förslaget.

”Fonden bör vara ett tillfälligt, tidsbegränsat instrument som ger lån till de som har behov av det och med tydliga villkor som ska uppfyllas för att få ta del av lånen”, fortsätter han.

De vill istället erbjuda förmånliga lån via EU:s långtidsbudget till de länder som drabbats hårdast av krisen genom att ”omprioritera”. Lånen ska gå till de länder och sektorer som är i störst behov av pengarna och riktas mot forskning, innovation, hälsa och klimatmålen.

”Det vi emellertid inte kan gå med på är några instrument eller åtgärder som leder till en gemensam skuldbörda eller betydande ökningar i EU:s budget”, skriver de fyra länderna i ett uttalande enligt Bloomberg.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har tidigare föreslagit en återhämtningsfond på över 1.000 miljarder euro och konstaterat att det tysk-franska förslaget går i samma riktning som förslaget kommissionen arbetar med och som ska presenteras den 27 maj.

”Det (förslaget, Di:s anm.) kommer också ta hänsyn till synpunkter från alla medlemsstater och Europaparlamentet”, sade hon i samband med att det tysk-franska förslaget presenterades.

”Sverige driver tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike att vi ska ha ordning och reda i de europeiska finanserna och att storleken på EU:s budget ska hållas nere”, kommenterar Stefan Löfven till TT.

Ledarna för EU:s medlemsstater är alltså överens om att det behövs ekonomiskt stöd för återhämtningen, men åsikterna kring hur det ska utformas går isär. EU-kommissionens förslag måste godkännas av samtliga medlemsländer samt parlament.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?