1515

Sverige tar bort id-kontrollerna

Regeringen avskaffar id-kontrollerna på bussar, tåg och färjor i Öresundsregionen. Samtidigt skärps gränskontrollerna mellan Danmark och Sverige.

Inrikesminister Anders Ygeman
Inrikesminister Anders YgemanBild:Pontus Lundahl/TT

Id-kontrollerna infördes i januari 2016, till följd av den stora flyktingvågen till Sverige.

Även om syftet var att begränsa antalet asylsökande så har kontrollerna ställt till det för många pendlare i Öresundsregionen.

Nu har regeringen beslutat att ta bort id-kontrollerna, bland annat med hänvisning till de långa restiderna.

”Vi vet att id-kontrollerna uppfattats som väldigt besvärliga för många pendlare”, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Samtidigt vill regeringen skärpa gränskontrollerna, bland annat genom automatisk kameraövervakning av fordon och utökade verktyg för polisen och tullen. Tanken är att i princip alla som reser in i Sverige via Danmark ska kontrolleras.

”I dag är det i princip hundra procent av de som passerar Öresundsbron med tåg som kontrolleras, men vi har fortfarande en liten bit kvar när det gäller biltrafiken”, säger inrikesminister Anders Ygeman.

När flyktingtrycket var som störst under hösten 2015 kom ungefär 10.000 asylsökande i veckan till Sverige. Den siffran har nu gått ned till under 500.

Regeringens bedömning är att id-kontrollerna inte längre behövs, men beskedet från Anders Ygeman är att man samtidigt är beredd att återinföra dem om läget skulle förändras.

”Vi är fast besluta att vi inte ska tillbaka till den situation som vi var i innan”, säger han.

Missnöjet med id-kontrollerna har varit stort i södra Sverige och det är inte bara pendlarna som klagat, utan även från näringslivet har det hörts många protester.

En tidigare undersökning från Sydsvenska handelskammaren har beräknat de samhällsekonomiska kostnaderna till 1,5 miljarder kronor per år.

Regeringens förhoppning är nu att avsevärt korta pendlarnas restider och ta bort de dubbla kontrollerna med både id- och gränskontroller.

”Nu blir det endast en kontroll vid ett tillfälle”, säger Anna Johansson och tillägger att kontrollerna ska kunna ske ombord på tågen.


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?