1515
Annons

Sverige stryper bidragen till demokratiinstitut efter tvist

Chefen för demokratiorganisationen Idea har låtit biståndsmedel bekosta privata advokatkostnader. Sverige har nu strypt bidragen till den internationella organisationen.

Chefen för demokratiinstitutet Idea, Belgiens tidigare premiärminister Yves Leterme, har låtit biståndsmedel bekosta advokater i en tvist för att slippa inkomstbeskattning i hemlandet Belgien, uppger Sidaägda tidningen Omvärlden. Sammanlagt ska Yves Letermes privata affärer ha kostat Idea, och därmed skattebetalarna i de 31 medlemsländerna, drygt 600.000 kronor fram till och med årsskiftet.

Enligt tidningen ska Yves Leterme också ha ersatts av Idea för upptaxering med nästan en halv miljon svenska kronor.

Som en följd av detta har svenska UD stoppat utbetalningarna av bistånd och en extern granskning har tillsatts.

Detta är dock inte första gången som Idea är i blåsväder. Redan 2012 avslöjade Omvärlden flera skandaler kring hur organisationen, som har sitt säte i Stockholm, hanterat biståndsmedel, bland annat genom vidlyftiga arvoden för tidigare chefer och konsulter. Även då frystes biståndet och en utredning tillsattes. År 2014 var det dags igen då den dåvarande chefen Vidar Helgesen inte bara fick lönen skattefritt, utan även sin ränta och amorteringar på sin privata bostadsrätt betalade med biståndsmedel.

Idea är en internationell, mellanstatlig organisation som arbetar med demokratistöd. Sverige, som tog initiativ till organisationen, är en av Ideas största bidragsgivare och betalade förra året ut 55 miljoner kronor i bistånd till organisationen. Sverige ersätter även hyreskostnaden för huvudkontoret i fastigheten Strömsborg som är en av Stockholms mest exklusiva adresser.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?