Annons

Sverige sticker ut på dyster skuldlista

EU-ländernas samlade statsskuld uppgår till 93 procent av BNP – den högsta siffran som uppmätts sedan början av 2000-talet. Men Sverige ligger förhållandevis bra till.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Under årets första kvartal uppgick den svenska statsskulden till drygt 40 procent av den samlade ekonomin, visar siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat. Lägsta skulden i förhållande till BNP hade Estland, cirka 18 procent.

I botten på listan återfinns Grekland och Italien. Den grekiska statsskulden var dubbelt så stor som landets bruttonationalprodukt, över 209 procent. I Italiens fall handlar det om 160 procent.

Eurostats nya kvartalssiffror visar att unionens skuldsättning ökade jämfört med ett år tidigare. Men redan då, i coronakrisens början, tog många länder stora lån för att bland annat ge stöd till drabbade branscher.

I genomsnitt ökade EU-ländernas skuldsättning med cirka 14 procentenheter. I Sverige var ökningen 4,5 procentenheter, efter Irland den näst minsta i EU. Mest ökade Cyperns och Greklands skuldsättning: upp 29,5 respektive 28,6 procentenheter.

Men även i EU:s till befolkningsmängden största länder ökade statsskulden rejält, i Frankrike med 17,2 procentenheter och i Tyskland med 10,3 procentenheter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera