1515

Sverige slipper ståltullar

Kort efter att toppmötet i Bryssel inletts på torsdagen kom beskedet att USA är berett att ge EU ett undantag från ståltullarna. Men svenska tjänstemän håller andan tills de hört orden direkt från president Donald Trump.

Stefan Löfven träffade Donald Trump i början på mars, strax efter att Trump lanserade sina ståltullar.
Stefan Löfven träffade Donald Trump i början på mars, strax efter att Trump lanserade sina ståltullar.Foto:Pontus Höök
Handelskommissionären Cecilia Malmström har skött EU:s förhandlingar med USA.
Handelskommissionären Cecilia Malmström har skött EU:s förhandlingar med USA.Foto:Pontus Lundahl/TT

När EU:s regerings- och statschefer äntrade toppmötet i Bryssel på torsdagen var beskedet fortfarande bara att kommissionen hoppades på en rekommendation om ett undantag från USA:s handelsminister Wilbur Ross.

”Men vi vågar inte tro någonting förrän vi faktiskt vet”, sa statsminister Stefan Löfven på väg in till mötet.

Han poängterade då att Kina står för merparten av överkapaciteten inom stålsektorn och att EU och USA bör stå enade.

”Det är dessutom en fråga som är större än handelsfrågorna - det har att göra med den transatlantiska länken och hur EU och USA ska hålla ihop”, sa statsminister Stefan Löfven.

Mindre än två timmar senare rapporterade nyhetsbyrån AFP att EU fått ett undantag, tillsammans med sex andra länder USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer bekräftade också att Donald Trump godkänt ett undantag under en utfrågning i den amerikanska senaten.

”Vad han beslutat att göra är att pausa implementeringen av tullarna när det gäller de här länderna”, sa Robert Lighthizer.

Men det är inte tillräckligt för att EU:s ledare ska kunna luta sig tillbaka spår Lars Danielsson, Sveriges EU-ambassadör.

”Jag tror att vi ska vänta innan vi hör från president Trump personligen”, säger han.

Samma sak säger Christofer Fjellner, moderat Europaparlamentariker i handelsutskottet.

”Det är väldigt glädjande men det är för tidigt att ropa att faran är över”, säger han. 

Klart är att det sannolikt blir fortsatta handelssamtal mellan EU och USA. Robert Lighthizer beskrev på torsdagen beslutet om ett undantag som en tillfällig lösning medan förhandlingarna pågår.

Bara det kan skada handelsrelationerna enligt Christofer Fjellner.

”Vem vågar skicka en container med stål över Atlanten om man inte vet om den kommer bli 25 procent dyrare när den kommer fram?” säger han.

Det gäller även de sedan tidigare pågående omförhandlingarna av frihandelsavtalet Nafta, som omfattar Kanada och Mexiko. Även Australien, Argentina, Brasilien och Sydkorea ska få ett tillfälligt undantag enligt Robert Lighthizer.

Vad EU kan tänkas få ge i utbyte för ett mer permanent undantag är oklart. Enligt uppgifter i amerikanska medier har den amerikanska administrationen bland annat krävt att Tyskland ska öka sina försvarsutgifter.

Christofer Fjellner säger att EU-kommissionen har försäkrat om att det inte ska bli någon kohandel om ståltullarna. Han varnar också för att ge efter för trycket.

”Om vi gör detta är det en pyrrhusseger. Trots att hotet om ståltullar är allvarligt är det betydligt mindre allvarligt än att handeln blir en fråga om den starkes rätt”, säger han.

EU-ambassadören Lars Danielsson säger att handelskommissionären Cecilia Malmström lyckats framföra EU:s budskap om ett fortsatt samarbete med USA väl.

”Vi vill på ett ordnat sätt komma tillrätta med ett problem som heter överproduktion av stål”, säger Lars Danielsson.

Frågan är om Donald Trump ser saken på samma sätt. I samband med en presskonferens om importtullar mot Kina beskrev han samtalen med EU just som en förhandling.

”Många länder ringer nu för att förhandla bättre handelsavtal för att de inte vill betala stål- och aluminiumtullarna och vi förhandlar med dem. Vi har precis börjat förhandla med EU eftersom de verkligen har stängt ute vårt land”, sa presidenten.

Samtidigt meddelade han också att USA inför importtullar motsvarande 50 miljarder dollar, drygt 400 miljarder kronor, mot Kina. De nya åtgärderna är främst riktade mot it- och telekomsektorn.

"Detta är den första av många", sa Donald Trump när han skrev under ordern.

Kina har i sin tur hotat med egna motåtgärder i form av jordbrukstullar där framför allt sojabönor står i skottgluggen. Drygt 60 procent av den amerikanska exporten av sojabönor går till den kinesiska marknaden.

Budskapet upprepades av Zhang Xiangchen, Kinas ambassadör till Världshandelsorganisationen (WTO) i en intervju med nyhetsbyrån Reuters på torsdagen.

”Undfallenhet för protektionism fungerar inte. Om du ger efter för protektionism kommer du att förlora din trovärdighet och ditt ledarskap i den här organisationen”, sa Zhang Xiangchen till Reuters.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?