Annons

Sverige sjätte bästa landet att bo i

Sverige är världens sjätte bästa land att leva i. Och bäst bland de nordiska länderna.

Det enligt US News & World Report, som presenteras i samband med världsekonomiskt forum i Davos.

Bild:Erik Johansen/TT

Davosveckan är ett mecka för rankingar. Största möjligheterna, farligaste riskerna, bästa länderna när det gäller allt från ekonomi till miljö, listan över listor är oändlig.

En av dessa är US News & World Report, som görs tillsammans med bland andra Wharton School och Y&R Bav Group.

Resultatet är inte illa för Sverige.

På rankingen över bästa landet över huvud taget kommer Sverige på sjätte plats, slaget av ettan Schweiz följt av Kanada, Tyskland, Storbritannien och Japan.

Först på elfte plats kommer grannen Danmark följt av Norge och med Finland hack i häl på plats 14.

Jumboplatsen innehas av Algeriet, som precis fick se sig slaget av Angola, Serbien och Iran.

Vad är det då som gör att Sverige är en så bra plats att leva på?

Högst ranking når vi när det gäller möjlighet att leva ett grönt liv. Där kniper vi förstaplatsen.

”Det förpliktigar. Om vi som är i topp på den här listan inte kan leverera enligt Parisavtalen, hur ska då de andra länderna göra det?”, kommenterar miljöexperten Johan Rockström, som dock tillägger att den svenska positionen inte är lika hög när det gäller andra typer av listor på miljöområdet.

När det gäller jämställdhet ligger dock Sverige ofta högst, och på just den här listan ligger vi i topp när det gäller bästa land för kvinnor, dock slaget av Danmark. Samma sak när det gäller bästa land att fostra barn i.

Även när det gäller livskvalitet och öppenhet för affärer står vi oss bra, medan det ser sämre ut när det gäller makt – på listan över de 20 mest inflytelserika länderna (som toppas av USA) är vi på plats 19, mellan Italien och Qatar.

Vårt kulturella arv är det tydligen inte mycket beställt med enligt den här rankingen, där finns vi inte med bland de 20 mest traditionsrika länderna. Där finns något att bita i för kulturminister Alice Bah Kunkhe, som i år ingår i den svenska delegationen som är på väg till Davos.

Samma sak gäller listorna över bästa land att investera i samt bästa land för att starta sin karriär i, vilket möjligen är något finansminister Magdalena Andersson kan ändra.

Sammantaget finns det alltså både anledning till stolthet och möjlighet till förbättringar för de svenska ministrarna, förutom Alice Bah Kunkhe och finansminister Magdalena Andersson även samordnaren och energiministern Ibrahim Baylan samt vice statsminister Isabella Lövin. De närmaste dagarna kan de möta världens toppolitiker, företagsledare, opinionsledare och den församlade pressen i Davos, och möjligen få upp Sveriges position ytterligare något pinnhål.

Jo, i år rankas även politiker. Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Tysklands Angela Merkel är de mest respekterade toppolitikerna medan USA:s president Donald Trump och den ryska presidenten Vladimir Putin låg i botten. Dessa besöker också Davos, med undantag för Putin.

Även den mest respekterade företagsledaren i världen Eric Schmidt, ordförande för Googles moderbolag Alphabet finns på plats i den schweiziska alporten den här veckan.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?