ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

”Sverige ses som ett föredöme”

  • INTE FÖRVÅNAD. Enligt Kinarådgivaren Frédéric Cho har det länge funnits ett kinesiskt intresse för svenska produkter inom hälso- och sjukvård. Foto: Jack Mikrut

Sverige har högt renommé i Kina inom hälso- och sjukvård. 

 

”Vi ses som ett av de mest innovativa länderna i världen på det området”, säger David Hallgren, handelssekreterare på Business Sweden i Peking.

 

Enligt branschorganisationen Swedenbio finns det närmare 1.500 företag i den svenska life science-branschen och cirka 800 bedriver egen forskning och utveckling.

Sveriges export till Kina inom det medicinska området är växande och stod 2015 för en femtedel av den totala exporten till Kina.

Den kinesiska hälso- och sjukvårdsmarknaden väntas växa kraftigt de närmaste åren. Bara det faktum att världens största befolkning med drygt 1,4 miljarder invånare tar steg mot allmän sjukvård gör att behoven ökar snabbt.

Dessutom stiger medelåldern, andelen äldre ökar och en alltmer välbärgad medelklass ställer högre krav på vård.

”Det finns stor potential för svenska företag att få del av den växande marknaden”, säger David Hallgren.

Den kinesiska regeringen uppmuntrar utländska investerare inom hälsoområdet och restriktioner kring utländskt ägande har lättat. I den senaste femårsplanen är hälso- och sjukvård prioriterade områden.

Frédéric Cho, oberoende Kinarådgivare, konstaterar att det är en stor satsning Shenzhen går in i, men tycker inte att det är förvånande.

”Det bekräftar en trend som funnits länge med kinesiskt intresse för svenska produkter inom hälso- och sjukvård. Sverige ses som ett föredöme”, säger han.

Det faktum att det finns uppbackning från China Development Bank ger tyngd enligt Frédéric Cho.

”Det är AB Kina kan man säga och det borde innebära tryggare finansiering.”

Att hälso- och sjukvård är ett prioriterat område kan också göra att de hårdare reglerna för kapitalutförsel inte gäller lika strikt.

”Man kan tänka sig att investeringar som främjar det som regeringen strävar efter släpps igenom lättare”, säger Frédéric Cho.

Han lyfter samtidigt fram att det redan finns ett antal kinesiska fonder, som China Investment Corporation, CIC, som letar efter investeringsobjekt i Sverige och Europa.

Business Sweden, som ägs både av svenska staten och näringslivet, bedömer inte enskilda fonders möjligheter, men ser att kapitaltillskott från Kina generellt kan hjälpa till som dörröppnare.

”Kina är alltid en svår marknad att ta sig in på för små och medelstora företag särskilt när det är områden som är nära kopplade till statlig verksamhet som hälso- och sjukvård. Vad gäller kinesiska investeringar finns det exempel som har fungerat väl och exempel när man inte nått hela vägen”, säger David Hallgren. Karin Olander

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies