1515
Annons

Sverige rött på Tysklands coronakarta – här är öppet och stängt i Europa

Sverige lyser ensamt rött på tyska folkhälsomyndighetens karta över coronadrabbade länder i Europa.

Tysklands regering rekommenderar karantän för personer från EU-länder med många smittade — men frågan om hur svenskar kan påverkas hänger i luften.

Foto:TT

Svenskar som reser till Tyskland riskerar att få en annorlunda, och långdragen, inledning på vistelsen. Förbundsregeringen rekommenderar nämligen medborgare från EU-länder med ett högt antal nya bekräftade coronafall att sitta i karantän, om avreselandet har registrerat fler än 50 nya fall per 100 000 invånare under de senaste sju dagarna. 

På tyska folkhälsomyndigheten Robert Koch Instituts hemsida finns det bara ett EU-land som uppfyller kriterierna och därför har rödmarkerats: Sverige.

Därefter är glappet till övriga länder stort: Storbritannien och Portugal är markerade i brunorange — tredje högsta nivån — eftersom länderna har registrerat 10-25 fall, enligt kartan som baseras på statistik från europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Inget land befinner sig på näst högsta nivån.

Det är dock upp till de enskilda tyska förbundsländerna att följa rekommendationen eller inte, och besluta sig för hur karantänen för EU-medborgare i så fall ska se ut. Fjorton dagars karantän rekommenderas i dag bara för inresande från tredjeland.

Baden-Württemberg, som är Tysklands tredje folkrikaste delstat, skriver på sin hemsida att invånare från länder med fler än 50 nya fall per 100.000 invånare under den senaste sjudagarsperioden måste bege sig direkt till sin bostad eller annat husrum och försätta sig själv i karantän i 14 dagar.

Svenska utrikesdepartementet skriver i ett mejl att det har noterat rödmarkeringen av Sverige på kartan, men att den än så länge inte har någon praktiskt betydelse eftersom UD avråder från icke-nödvändiga resor till alla länder fram till den 15 juli.

”Tyskland har för närvarande gränsrestriktioner och också en allmän reseavrådan. Vad gäller tyskars möjligheter att resa till Sverige styrs våra åtgärder av myndigheternas bedömning av vad som fungerar för att minska smittspridningen i nuvarande läge, och vi anser inte att gränsstängningar inom EU är en effektiv åtgärd”, skriver Alexander Peyre Dutrey på UD:s pressenhet.

Flera länder har begränsat möjligheten för svenska turister i sommar, däribland Cypern, Nederländerna, Danmark och Norge.

Covid-lättnad i megastad där Volvo Cars tillverkar

Från och med måndag släpper den kinesiska mångmiljonstaden Chengdu på de covidrestriktioner som infördes den 1 september. 

Invånare måste dock fortfarande ta ett covid-test varje vecka och uppvisa ett negativt resultat om man vill besöka offentliga byggnader eller åka med stadens kollektivtrafik.

Foto:Karin Olander/TT

Chengdu med 21 miljoner invånare är den största staden i Kina att införa en total nedstängning sedan Shanghai gjorde detsamma tidigare i år. Beskedet betyder nu att till exempel skolor, restauranger och museum kan öppna igen.

Volvo Cars tillverkaren sin bästsäljande modell XC60 i Chengdu, men har sedan tidigare kunnat starta sin produktion igen genom en så kallad fabriksbubbla där de anställda bor på hotell.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera