1515
Annons

Sverige riskerar missa LKAB:s prestigeprojekt

LULEÅ.
Gruvjätten LKAB ska investera 10 miljarder kronor på att utvinna mineral ur gruvavfall. Men Sverige kan gå miste om den nya anläggningen. 

Norska Narvik kan norpa etableringen framför ögonen på Luleå och Skellefteå. 

Malmtåg på plats i Narvik
Malmtåg på plats i NarvikFoto:Most Photos

LKAB planerar att börja utvinna mineral ur gruvavfall. Tanken är att från och med 2027 producera fosfor, sällsynta jordartsmetaller och gips ur det material som annars hamnar på gråbergstippar och i dammar. 

Gruvbolaget ska lägga 10 miljarder på projektet, kallat Reemap, som pekas ut som strategiskt viktigt av företagets ledning. Fosfor är en viktig råvara i mineralgödsel och de sällsynta jordartsmetallerna behövs bland annat inom fordonsindustrin, ett behov som väntas öka i takt med elektrifieringen. I dag finns ingen produktion av sällsynta jordartsmetaller i EU, de europeiska länderna är nästan helt hänvisade till import från Kina. 

Den nya industriparken för att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller ska ha 500 anställda och planen är att den ska tas i drift 2027. De platser som gruvföretaget under hösten nämnde som huvudkandidater för etableringen är hamnområdena i Luleå eller Skellefteå. 

Men LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström säger till Di att det finns en tredje kandidat - Narvik.

”De platser vi egentligen tittar på är här i Luleå, Skellefteå och Narvik. Just nu är Narvik inte högst upp, eftersom vi har lite diskussioner kring tillgången till mark där”, säger han.  

LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström.
LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström.Foto:Simon Eliasson

Den nordnorska staden är sedan många år en viktig hamn för LKAB och stor del av bolagets internationella export skeppas ut från Narvik. LKAB vill förvärva mer mark i hamnområdet antingen för Reemap eller till andra verksamheter, men de frågorna är inte lösta ännu. 

Den norska staden är inte den enda kandidaten där markfrågorna är komplicerade. Även i Luleå, också det en viktig hamn för LKAB, har diskussionerna om mark för industriparken dragit ut på tiden. 

”Där har vi inte slutfört markanvisningen utan förhandlingarna pågår just nu. Vi hade hoppats att den skulle vara klar före årsskiftet”, säger David Högnelid, strategi- och kommunikationschef för Affärsområde Specialprodukter vid LKAB. 

Narvik var ingen huvudkandidat från början, men efterhand har staden blivit mer intressant. Samtidigt som andra alternativ, som Helsingborg, ratats på vägen har Narvik blivit kvar.  

”Narvik var kanske inte orten vi i första läget undersökte, men så har den ändå bubblat upp och finns med i leken”, säger David Högnelid. 

Fördelen för Luleå och Narvik är att LKAB redan har omfattande verksamhet i respektive hamn. 

”Det är givetvis så att vi har två aktiva hamnar med fungerande logistiksystem. Så både i Narvik och Luleå finns det logik ur den aspekten som är stark och positiv”, säger David Högnelid. 

Den tredje huvudkandidaten, Skellefteå, är å andra sidan ensamt om att ha löst markfrågan. Där har LKAB fått en plats anvisad på Näsudden nära Skelleftehamn. 

Först när markfrågorna är lösta, sannolikt under våren, kommer LKAB ta beslut om lokaliseringen av industriparken. 

”Grundläggande är om det finns utrymme. Sedan är det frågan om kraft, logistik och kostnader. Begränsningar när det gäller miljötillstånd och inte minst hur arbetsmarknaden ser ut är andra viktiga faktorer”, säger David Högnelid.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?