1515

Sverige överväger syrgasstöd till Indien

EU står berett att stödja Indien med syrgas.

Tysklands och Frankrikes ledare utlovar stöd.

Sverige överväger också att hjälpa till, men lämnar besked de närmaste dagarna, enligt MSB.

Foto:Rafiq Maqbool

EU meddelar att man är beredd att skicka syrgas och medicin till Indien där coronaviruset orsakar en humanitär katastrof. EU har fått en förfrågan från New Delhi om hjälp, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

”Uppmärksamma på det epidemiologiska läget i Indien. Vi är redo att hjälpa till”, skriver hon på sociala medier. 

Sverige har fått en förfrågan, bekräftar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

I ett skriftligt svar till TT säger MSB att ”Besked om vilket stöd som ska ges från svenskt håll beslutas i början på veckan”.

Förfrågan har kommit från EU via Centrum för samordning av katastrofberedskap (ERCC). MSB ska ha löpande kontakt med ERCC, bland annat för att utvärdera behov.

”Vilket stöd som kan lämnas beror ytterst på situationen och vilken hjälp som andra länder bidrar med”, skriver MSB.

EU koordinerar hjälp med enskilda EU-länder för att snabbt kunna erbjuda stöd med syrgasutrustning och läkemedel, enligt EU-kommissionär Janez Lenarcic som är ansvarig för humanitärt stöd inom EU-kommissionen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Den akuta bristen på syrgas orsakar död bland drabbade covid-19-patienter i bland annat storstadsområdet Delhi. 

Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelar att tysk akutinsats planeras, enligt mediebolaget Der Spiegel kan tysk militär komma att bistå med leverans av syrgas.

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att landet ska skicka syrgasutrustning.

Även Storbritannien meddelar att sjukvårdsutrustning ska skickas till Indien för att bistå landet i kampen mot coronaviruset.

USA:s utrikesminister Antony Blinken utlovar också stödinsatser.

”Våra tankar går till det indiska folket under detta hemska covid-19-utbrott. Vi har ett nära samarbete med den indiska regeringen och vi ska snabbt sätta in ytterligare stöd till det indiska folket och hjältarna inom den indiska sjukvården”, skriver han på sociala medier.


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?