Annons

Sverige ny medlem i handelssystem med Iran

Instex, ett system för att handla med Iran, välkomnar Sverige och ytterligare fem nya medlemsstater.

Irans högste ledare Ali Khamenei.
Irans högste ledare Ali Khamenei.Foto:AP

De grundande länderna Frankrike, Storbritannien och Tyskland ”välkomnar varmt” beslutet som Belgien, Danmark, Finland, Nederländerna, Norge och Sverige har offentliggjort i veckan, heter det.

Instex har inrättats för att komma runt att USA har hoppat av atomavtalet JCPOA om Irans kärnenergiforskning och återinfört sanktioner mot landet.

Europeiska länder tror fortfarande att JCPOA kan fungera som en morot för att Iran inte ska skaffa sig atomvapen, men behöver alltså handelsmetoder som inte bryter mot USA:s straffåtgärder. Utrikesdepartementet skriver i ett uttalande att Instex är ”en viktig del av EU:s gemensamma ansträngningar i detta syfte”.

”Det är nu viktigt att den islamiska republiken Iran utan dröjsmål återvänder till full efterlevnad av villkoren för kärnenergiöverenskommelsen”, skriver de sex nya medlemsstaterna i ett gemensamt uttalande.

Instex är baserat i Paris. Hur det kommer att fungera är ännu osäkert, några affärer har inte genomförts inom det än.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?