1515

Sverige lyfter i Pisaundersökning

Från Pisachock till Pisalyft. Svenska elever presterar märkbart bättre resultat i alla ämnen och hamnar över eller på OECD-snittet. Samtidigt växer skillnaden mellan elever med olika social bakgrund.

För Skolverket, med vikarierande generaldirektör Mikael Halápi, var resultatet ett glädjebesked.

Utbildningsminister Gustav Fridolin kommenterar Pisaresultatet.
Utbildningsminister Gustav Fridolin kommenterar Pisaresultatet.Bild:Evelina Carborn
Mikael Halápi, Skolverkets generaldirektör.
Mikael Halápi, Skolverkets generaldirektör.Bild:Evelina Carborn

”Det tog en stund att förstå, ta in och landa i resultaten”, säger han.

”Det är 5 500 elever i 200 skolor som har lyft resultaten bakom dem står lärarna. Ni ska vara mycket stolta över er insats”, säger han och vänder sig direkt till alla Sveriges lärare.

Resultaten visar att svenska elever har förbättrat sin läsförståelse med 17 poäng. Resultatet är högre än OECD-snittet.

”Jag tror att det varit ett otroligt fokus på Pisa-chocken och jag tror att det är ett fokus på krisen i skolan som har gett de här effekterna”, säger Mikael Halápi.

Samtidigt har kunskaperna i matematik förbättrats med 16 poäng, men såväl Norge, Danmark och Finland har bättre resultat. Förbättringen har skett bland både svaga och starka elever. Om matematiklyftet är en förklaring är för tidigt att säga.

”Det vi däremot vet är att tre av fyra matematiklärare har genomfört matematiklyftet. Många lärare har varit nöjda och också förändrat sin undervisning”, säger Mikael Halápi.

I naturvetenskap har svenska elever också blivit bättre men skillnaderna är inte statistiskt säkra. De svenska elevernas resultat ligger på OECD-snittet.

Samtidigt har svensk skola blivit allt mindre likvärdig. Fem av totalt sju mått visar på en skola som är sämre på att kompensera för elevernas varierande socioekonomiska bakgrund. År 2000 hörde Sverige till de länder där denna skillnad var bland de minsta, numera är Sverige på OECD-snittet.

Fristående skolor gör ett något bättre resultat än de kommunala, motsvarande 17 poäng i mätningen. Men skillnaderna är inte större än att de förklaras av att en större andel elever med bättre förutsättningar och en mindre andel utlandsfödda.

”Det finns inga signifikanta skillnader mellan fristående skolor och kommunala skolor”; säger Anders Auer, rapportförfattare och statistiker på Skolverket.

Pisa är världens största studie av skolresultat som genomförs av OECD var tredje år och testar kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap. Den senaste undersökningen gjordes våren 2015. 

5 500 svenska elever deltog tillsammans med 536 000 elever från 72 OECD-länder. I veckan kom resultatet i en annan internationell mätning i naturvetenskap och matematik, Timss, som visade på ett positivt trendbrott med förbättringar på tre av fyra områden för svenska fjärde och åttondeklassare.


Innehåll från Unit4Annons

Digitalisering har många fördelar, men gör kunder och medarbetare mer ”illojala”

Vi verkar i en allt mer global och digital värld vilket innebär ökad konkurrens och högre krav från kunder och medarbetare. Samhällets datamognad, med ökad transparens som följd, gör att vinnarna är de företag som skapar de smartaste kundlösningarna och som ger sina medarbetare den bästa utvecklingsresan.

Det är samhället och individerna som driver på digitaliseringen och företagen har inte längre något val, de måste accelerera sin digitaliseringsresa.  

– Digitaliseringen kommer med många fördelar, men det gör också att kunder och medarbetare blir mer illojala. Tack vare ökad transparens så finns det mesta tillgängligt på nätet, och kunderna kommer att köpa där det känns bäst och är enklast. Detta gäller även för medarbetarna som kommer att arbeta där de får störst värdeökning av sin investerade tid. säger Finn Følling, Sales Director på Unit4. 

Skalbarhet blir en viktig konkurrensfaktor

I dagsläget pratas det mycket om hur viktigt det är att förändra sina affärsmodeller för att lyckas, men det håller inte riktig Finn med om.

– Det är inte alls säkert att man behöver förändra sina affärsmodeller, det beror helt och hållet på inom vilken verksamhet man verkar. Det är däremot viktigt att se till att affärsprocesserna blir digitala, så man blir effektivare och snabbare kan få fram prognoser som bygger på kvalitativdata - och som i slutändan ger bättre underbyggda beslut. När systemen kommunicerar med varandra kan data samlas in från hela verksamheten och analyseras i gemensamma processer. På detta sätt får man även svar på när man ska skala upp och ner, och inte bara att man kan skala. 

CFO blir digitaliseringsminister

Ett tydligt tecken på att styrelser och ledningsgrupper har förstått fördelarna med att digitalisera fler processer inom företaget är den nu förändrade rollen för CFOer. 

– Vi ser tydligt att arbetsrollen för CFO förändras när digitaliseringen ökar. Det som företagen nu söker är en CFO med digital erfarenhet, där fokus hamnar mindre på redovisning och ekonomi. CFO går från att vara en finansminister till att bli en digitaliseringsminister inom företaget.   

Företag som inte anammar den nya tekniken kring molnet, automatisering och AI-stöd riskerar att tappa konkurrenskraft. Unit4, som är ett cloudföretag med drygt 40 års erfarenhet av den nordiska marknaden, hjälper sina kunder med nästa generations affärssystem. 

– Många företag sitter idag fast med äldre affärssystem, system som inte hänger med i företagens utveckling och som inte integrerar med nya smarta, tekniska lösningar. Nästa generations affärssystem ger ökad skalbarhet och en flexibilitet där systemet kan följa företagets utveckling hand i hand, istället för att bromsa, avslutar Finn. 

Läs mer om Unit4: www.unit4.com/se

Läs mer i Unit4:s undersökning: What’s missing from your finance planning? (unit4.com)

Info om Unit4

Vi arbetar för människor och har specialiserat oss inom mjukvara för tjänsteorganisationer sedan tidiga 1980-talet. Idag bygger vi världens smartaste affärssystem som förbättrar effektiviteten och produktiviteten samt gör det möjligt för människor att spendera mer tid på de arbetsuppgifter som gör skillnad. 

Mer från Unit4

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Unit4 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?