Annons

Sverige långt från EU:s laddmål

EU har satt upp som mål att det ska finnas minst en laddpunkt per tio laddbara bilar. I Sverige uppnås det målet i 52 av 290 kommuner. Medan infrastrukturen i Jämtland är relativt väl utbyggd är det värre med laddmöjligheter i flera glesbefolkade delar av Mellansverige, enligt Gröna Mobilister.

Snabbladdning av elbil.
Snabbladdning av elbil.Foto:Carl-Johan Lejland

Under 2022 blev antalet publika laddstationer fler än antalet bensinstationer i Sverige och den sista januari 2023 fanns 727 snabbladdningsstationer. Men antalet elbilar har blivit fler i högre takt än utbyggnaden av laddmöjligheter, vilket gör att bara 52 av 290 kommuner når EU-målet på en laddpunkt per tio laddbara bilar.

Det visar rapporten ”Laddning på väg 2023” från Gröna Mobilister, som hämtat siffror från Power Circles statistiktjänst ELIS.

I rapporten skriver man dock att de vita fläckarna på snabbladdningskartan blir färre. I 90 procent av landets utpräglade landsbygdskommuner fanns det till exempel snabbladdning att tillgå i januari 2023, vilket kan jämföras med 55 procent i december 2021.

Flest laddpunkter per capita finns i kommuner med mycket turism. Strömstad, dit många norska elbilister tar sig, ligger i topp med Malung-Sälen och Åre på andra och tredje plats. Pendlingskommuner har däremot generellt sett få laddpunkter per capita.

När det gäller län ligger Jämtland i topp med Gotland och Dalarna på andra och tredje plats, räknat på laddpunkter per laddbart fordon. Stockholms län ligger i botten.

Här finns en interaktiv karta över laddpunkter per laddbart fordon. 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera