Sverige kommer att införa inreseförbud från Norge

Inom kort inför regeringen ett inreseförbud från Norge, uppger inrikesminister Mikael Damberg (S) för TT.

Åtgärderna vidtas efter larmet om den brittiska virusmutationen som sprids i Osloområdet.

Mikael Damberg
Mikael DambergFoto:TT

Regeringen arbetar i helgen med att införa ett inreseförbud mot Norge för att minska risken för smittspridning. ”Beslutet kommer att fattas i närtid”, meddelar Mikael Damberg via sin pressekreterare.

Norges statsminister Erna Solberg (H) säger i en kommentar till nyhetsbyrån NTB att hon har förståelse för att Sverige inför inreseförbud.

”Det är så i många länder i Europa. Norge har hela tiden varit bland dem som haft hårdast regler. Vi kan inte klaga på att svenskarna säger att de inte vill ha in det här muterade viruset”, säger hon.

Solberg uppger att det svenska inreseförbudet kommer att gälla från och med midnatt, natten mot måndag.

Även Folkhälsomyndigheten (FHM) agerar med anledning av situationen i Norge och uppmanar Norgeresenärer att testa sig för covid-19 och isolera sig i hemmet under minst en vecka vid hemkomsten till Sverige.

”Vi har nu i grunden samma situation i Norge som vi har i Danmark och Storbritannien. Man har en sådan spridning av den brittiska varianten, där det finns en bedömning att den faktiskt skulle kunna vara betydligt besvärligare än den som sprider sig i Sverige nu”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

Uppmaningen gäller även för personer som har befunnit sig i Norge under de senaste 14 dagarna, samt för personer i Norgeresenärernas hushåll.

FHM konstaterar att mycket fortfarande är okänt om den nya virusvarianten, och att forskning pågår för att ta reda på om den är mer smittsam än andra varianter.

Tegnell kan inte uttala sig om huruvida den virusmutation som först upptäcktes i Storbritannien är mer dödlig än den som sprids i Sverige.

”Det är väldigt svårt att göra den bedömningen, har man en snabbt ökande spridning får man också höga dödstal. Det är definitivt en variant som vi ska ta på stort allvar och vi gör vårt allra bästa för att förhindra att den sprider sig i Sverige, åtminstone förhindra det så länge som möjligt”, säger han.

Hittills har 55 fall av virusvarianten upptäckt i Storbritannien konstaterats i Sverige, enligt inrikesdepartementet. De allra flesta av dem är kopplade till personer som har befunnit sig utomlands, enligt Tegnell:

”När man har tagit prover fritt ute i samhället har vi hittills inte sett den brittiska virusmutationen, även om vi inte har tagit jättemånga prover. Det är inte alls omöjligt att det finns fler fall därute, men vi har inte spridning på den nivån som de har i Storbritannien eller i Danmark.”

FHM uppmanar sedan tidigare till coronatestning och isolering i hemmet för personer som har rest till Sverige från Storbritannien, Sydafrika och Brasilien.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?