Sverige kan knipa extraplats i EU-parlamentet

20 svenska EU-parlamentsledamöter kan bli 21 sedan ansvarigt utskott i EU-parlamentet gett tummen upp för ytterligare ett svenskt mandat i nästa val.

Samtidigt går striden vidare om en transnationell lista med kandidater från hela unionen.

Mandatförändringen är en följd av Storbritanniens kommande utträde ur EU då landets 73 ledamöter i EU-parlamentet flyttar hem.

Parlamentets konstitutionella utskott (Afco) vill nu att 27 av de mandaten i EU-valet i maj 2019 fördelas bland nuvarande EU-länder för att jämna ut tidigare snedvridningar. Det skulle ge bland annat Sverige, Danmark och Finland varsin ny ledamot.

"Det tycker jag är synnerligen rimligt", säger svenske EU-parlamentsledamoten Max Andersson (MP) efter tisdagens Afco-omröstning.

Att Afco-utskottet samtidigt öppnar för att ytterligare 27 mandat ska tillsättas genom en transnationell lista – likadan över hela EU – är han dock inte alls lika förtjust i.

"Det flyttar makt från medlemsländerna till den politiska eliten i EU-systemet som kommer att utse vilka som ska sitta på dessa platser. Det ökar klyftan mellan väljare och valda", anser Andersson.

Kampen om mandatfördelningen är emellertid långt ifrån över ännu. Oenigheten är fortsatt stor inför den omröstning som hela EU-parlamentet ska hålla i februari. Och även bland medlemsländerna – som tar det slutgiltiga beslutet – finns klart olika åsikter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?