1515
Annons

Sverige kan få Europas första stora batterifabrik

Northvolt – ett bolag som grundats av Peter Carlsson, tidigare Tesla-medarbetare och nuvarande styrelsemedlem i Fingerprint Cards, väntas på tisdagen offentliggöra planer på en storinvestering i en batterifabrik i Norden.

Det skriver Financial Times.

Planen är att inleda produktion av litiumjon-batterier till 2020 och att nå full produktion till 2023. Syftet är att utmana de asiatiska producenterna, som enligt Peter Carlsson inte har några strukturella fördelar när det gäller batteritillverkning.

Northvolt har ännu inte bestämt var i Norden fabriken ska ligga, men Sverige ligger bra till. Bolaget vill ha tillgång till lokala, rena energikällor som vattenkraft och vind, men också närhet till insatsvaror i form av metaller. Närhet till Finland, där Boliden är verksamt med både nickel och kobolt, är därför intressant.

Projektet, som innebär investeringar på över 35 miljarder kronor, har stöd av bland andra Vattenfall, Stena och Energimyndigheten.


SEB:s vd Johan Torgeby: Här är det mest akuta hotet mot finanssektorn

”Vi sitter i ett extremt förhöjt riskläge för att bli attackerade i någon form av hybridkrigsföring där cyber är den absolut mest sannolika. ”

Det säger SEB:s vd Johan Torgeby i tisdagens Börsmorgon, som sänds från Di i Almedalen.

SEB:s vd Johan Torgeby.
SEB:s vd Johan Torgeby.Foto:Jack Mikrut.

SEB har de senaste fem åren investerat miljardbelopp för att skydda banken mot olika former av dataintrång, cyberattacker och bedrägerier.

”Brottslighet mot banker är inte rån i dag, det är alltid någon form av intrång”, säger vd Johan Torgeby i Börsmorgon, som sänds från Di:s arena i Almedelen. 

Det handlar om allt från enklare brott, som att lura av bankkunder en kod, till länders attacker för att destabilisera banksystemet, säger Johan Torgeby och exemplifierar med den stora cyberattacken 2017 i Ukraina. 

Då slog en serie kraftiga cyberattacker ut banker, departement, medieföretag och även energiföretag framför allt i Ukraina men även ett tiotal andra länder upplevde också olika former av attacker. 

”Det här är det mest akuta hotet mot finanssektorn, till skillnad från recession och traditionella makrofrågor”, säger Johan Torgeby. 

Om någon - med eller utan uppdrag från ett annat land - skulle vilja göra något mot betalningssystemet, eller telekomsystemet eller energiförsörjningen, så går det att göra det från en avlägsen plats via de digitala kanaler som är etablerade, konstaterar han.

”Vi sitter i ett extremt förhöjt riskläge för att bli attackerade i någon form av hybridkrigsföring där cyber är den absolut mest sannolika”, säger han. 

Kristin Magnusson Bernard.
Kristin Magnusson Bernard.Foto:Jack Mikrut

Även Kristin Magnusson Bernard som är vd för Första AP-fonden känner hotet.

”Vi är en måltavla. Det måste man vara medveten om. Man behöver tänka nätverk. När vi krisövar gör vi det tillsammans med vår depåbank, med alla de som finns runt omkring. Om en länk i kedjan slås ut kan nästa hålla”, säger hon. 

Även om hon konstaterar att det finns en samverkan och att banksystemet har en robusthet i dag som den inte hade exempelvis vid förra finanskrisen, kan mer göras. 

”Vi ska utgå från att vi inte gör tillräckligt. Vi ska inte sova lugnt på natten, så att vi är på tårna”, sa hon. 

Johan Torgeby är förvånad och imponerad över att det ukrainska banksystemet fungerat så bra trots kriget. SEB har en bank i Ukraina. Den har varit stängd en dag, fredagen den 25 februari, dagen efter Rysslands invasion, 

”Det finns ingen brist i Ukraina på försök att göra ekonomin instabil - ändå har både telekom, energi och banksystemet hållit”, sa han.  


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?