Annons

Sverige kan börja covidvaccinera i januari

Sverige beräknas få tillgång till mellan 10,8 och 18 miljoner doser vaccin mot covid-19 nästa år, två procent av den tillgång som EU beräknas få. Nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström säger till 

Dagens Nyheter

 att om allt går som planerat kommer vaccin finnas tillgängligt i Sverige under första kvartalet 2021, förhoppningsvis redan i januari–februari.

Foto:Sakchai Lalit

”Från januari ska vi ha tillgång till vacciner, även om det är möjligt att det inte är så många doser”, säger Bergström.

Han säger vidare att alla svenskar som vill kommer kunna få vaccin under 2021 eller 2022 men det är ännu oklart hur många doser som kommer att behövas för ett fullt skydd. Mest troligt kommer de första vaccinerna inte att vara effektiva för alla patientgrupper och därför kan det dröja till vintern 2021/2022 innan alla kan få vaccin.

”Det är inte tidsschemat med leveranser som är problemet, utan om den kliniska datan är bra nog, om de blir godkända och det finns data för alla patientgrupper”, säger Richard Bergström till DN.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?