Annons

Sverige inte bäst i EU

Andelen kvinnliga chefer i Sverige ökar. Men vi är inte bäst i klassen – bland EU-länderna hamnar Sverige först på sjunde plats, rapporterar nyhetssajten 

Europaportalen.

Under 2017 var andel kvinnliga chefer i Sverige 42,5 procent. Tio år tidigare var andelen 34,8 procent, enligt en sammanställning från Eurostat. Trots ökningen räcker det bara till en sjunde plats efter Ungern.

Luxemburg har lägst andel kvinnliga chefer, endast 15 procent.

När det gäller andelen kvinnliga vd:ar ligger flera länder före Sverige. 2018 var knappt var fjärde vd i Sverige kvinna, vilket räcker till en sjätte plats. I EU i stort styrs cirka vart sjätte företag av en kvinna.

Ser man på fördelningen mellan män och kvinnor i svenska bolagsstyrelser ligger Sverige bättre till. 36,1 procent kvinnor i bolagens styrelser räcker till en tredje plats bland EU-länderna. Endast Frankrike och Italien hade under 2018 en högre andel kvinnor i bolagsstyrelserna än Sverige. Båda dessa länder har lagstadgad kvotering till bolagsstyrelser.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?