Sverige i topp på tyngsta listan

Sverige når en hedrande tredjeplats i den kanske mest ambitiösa studien som gjorts över världens bästa länder. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Bild:Aleksandar Djor

Vårt land har en förmåga att komma högt upp när olika länders kvaliteter listas. Bara i år har en brittisk konsultbyrå slagit fast att Sverige har bäst rykte i världen och amerikanska tidningen US News & World Report sätter Sverige på femte plats på en lista över världens bästa länder.

Det är hobbyundersökningar jämfört med den kanske mest omfattande studien någonsin av livskvaliteten i olika länder som publiceras i den ansedda forskartidskriften The Lancet. Nästan 2.000 forskare i 124 länder har tillsammans med stöd av Bill och Melinda Gates stiftelse kartlagt 33 indikatorer för att visa hur väl olika länder uppfyller FN:s mål för hållbar utveckling.

Det handlar om uppenbara faktorer som fattigdom, rent vatten och utbildning, men också social jämlikhet och innovation har vägts in.

När resultaten sammanställts visar det sig att Island är bäst på att uppfylla FN:s mål, följt av Singapore och Sverige.

Forskarna har gjort ett gediget arbete, när de till exempel kartlagt vaccinationer har de granskat vad myndigheterna uppger, men också uppgifter från läkemedelstillverkare och andra källor.

”Vi behöver inte nödvändigtvis tro på vad alla säger. Det finns så många sätt de kan missa något eller vara partiska", säger Christopher Murray, professor vid University of Washington och en av studiens huvudförfattare, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Studien visar bland annat att fetma hos barn är ett växande globalt problem som finns överallt, oavsett ländernas utvecklingsnivå.

För USA, världens största ekonomi, är resultaten nedslående. Hiv-spridning, fetma, våldsnivå och alkoholmissbruk är några faktorer som gör att landet med världens största hälsoindustri bara når en 28:e plats på rankningen över världens bästa länder.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?