ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sverige hoppar av belgisk Gripen-upphandling

  • Ett Jas 39C under uppvisning i Sverige 2016. Foto: TT

I mars mottog Sverige en offertförfrågan från Belgien om att sälja 34 stycken Gripen E till Belgien. Men nu har Sverige beslutat att tacka nej till fortsatt medverkan i den potentiella mångmiljardaffären. Samtidigt har försvarsjätten Saab inga synpunkter på bedömingen.

Belgien har sedan tidigare aviserat att de tänker upphandla ett nytt stridsflygssystem. I mars bekräftade Försvarets Materielverk, FMV, att Sverige mottagit en offertförfrågan från Belgien om upphandling av stridsflygplan.

Offerten från Belgien gällde en beställning av 34 Gripen-plan och prislappen väntades landa på cirka 40 miljarder kronor.

Vid Saabs årliga Gripenseminarium i våras nämndes Belgien som ett av tre länder i Europa, jämte Finland och Schweiz, med intresse för att köpa den senaste versionens Gripenplan, det så kallade Jas 39 E.

Men nu har regeringen, genom FMV, beslutat att nobba den belgiska förfrågan redan innan riktiga förhandlingar påbörjats. 

I ett pressmeddelande skriver FMV att Belgien efterfrågar ett långtgående operativt stöd som förutsätter säkerhetspolitiska ställningstaganden och mandat som regeringen "bedömer inte föreligger i dag".

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill inte utveckla varför Sverige nu beslutat att dra sig ur affären i ett tidigt skede. 

”Eftersom att det är en pågående upphandling kommer vi återkomma först när den är färdig, av respekt för Belgiens upphandlingsprocess”, säger ministerns pressekreterare Marinette Nyh Radebo till Di.

Joakim Wallin, ansvarig för försvarsexport på FMV, utvecklar bakgrunden kring beslutet för TT.

”I det här fallet har det framgått av den belgiska förfrågan att man söker ett mer långtgående operativt stöd. Exempelvis stöd med lufttankning och med spaningsbilder och likande”, säger Joakim Wallin, och påpekar att det är nivån på det operativa stödet som regeringen bedömer att det inte finns utrikespolitiskt mandat för.

För Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark kom beskedet om den uteblivna affären som en överraskning.

”Exakt vad som har lett till att man nu väjt från svensk sida vet jag inte, mer än det FMV skriver. Men jag upplever att det tidigare har funnits ett stort intresse från båda sidor och jag tycker naturligtvis att det här hade varit en strategiskt bra och viktig affär för Sverige”, säger han till Di.

Belgien förväntas ha hämtat in samtliga offerter senast i september i år. Kvar i tävlingen om kontraktet återfinns franska Rafale, europeiska Eurofighter samt amerikanska Super Hornet.

”Som FMV skriver har den är affären utvärderats noggrant och på grund av de skäl som nämnts väljer vi att inte gå vidare”, konstaterar Marinette Nyh Radebo, försvarsminister Peter Hultqvists pressekreterare.

Försvarsjätten Saab, som nu alltså går miste om en potentiell storaffär, motsätter sig inte regeringens beslut.

”Vi har inga synpunkter på FMV:s bedömning”, skriver Saabs presskontakt Petter Larsson till Di, och påpekar samtidigt att bolaget inte vill kommentera beskedet ytterligare.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies