1515

Sverige har tecknat vaccinavtal med Pfizer – Löfven: Vi kan inte sänka garden

Statsminister Stefan Löfven håller digital pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson samt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. 

Di TV sänder direkt.

Foto:Anders Wiklund/TT

Sverige har tillsammans med EU beslutat att teckna ett avtal om tillgång till Pfizer och Biontechs nya vaccin, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en digital pressträff på tisdagen.

Enligt avtalet ska Sverige få tillgång till 4,5 miljoner doser, som räcker till 2,3 miljoner personer vilket motsvarar ungefär antalet personer över 65 års ålder i Sverige.

Förra veckan redovisade amerikanska Pfizer/Biontech mycket positiva preliminära resultat från sina fas 3-studier, där tiotusentals människor vaccinerats. Enligt de preliminära resultaten ger vaccinet ett 90-procentigt skydd.

Trots att ett vaccin är på väg behöver vi vara tålmodiga, enligt statsministern.

”Nu krävs rejäla beteendeförändringar. De nödrop vi hör från sjukvårdspersonalen är mycket oroande”, säger Stefan Löfven, och fortsätter:

”Det är långt kvar. Att det en dag kan finnas vaccin betyder inte att vi kan sänka garden i dag. Det vore ett ödesdigert misstag. Var och en behöver göra sin plikt.”

Sverige har nu tecknat tre vaccinavtal, vilket innebär att om alla blir godkända får Sverige så många vaccindoser att det räcker för hela befolkningen.

”Vi gör vårt yttersta för att säkra Sveriges tillgång till vaccin, och vaccinera effektivt där äldre riskgrupper och vårdpersonal går först”, säger Stefan Löfven.

I ett svårt pandemiläge ser vaccinläget mycket lovande ut, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Ett slutligt godkännande av vaccinet kommer från EU:s läkemedelsmyndighet tidigast i januari.

”Även de leveransavtal som har tecknats har volymer av vacciner redan från januari. Alla måste vara beredda att börja vaccinera från januari”, säger Bergström, och fortsätter:

”Det kan bli så att det kommer några hundratusen doser i månaden under våren.”

Förutom de tre bolag som regeringen har tecknat avtal med är ytterligare ett till på väg.

”Förhandlingar med Moderna är snart klara på EU-nivå”, säger Richard Bergström.

 


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?