1515
Annons

Sverige har beställt 2,2 miljoner doser av femte covid-vaccin

Vaccinfloran utökas i EU. Läkemedelsmyndigheten EMA godkänner nu även ett covid-19-vaccin från USA-firman Novavax.

Sverige har beställt 2,2 miljoner doser som är tänkta till vuxna.

Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson.
Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson.Foto:Jonas Ekströmer/TT

”Vi har tillgång till ett femte vaccin”, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson om vaccinet vid en presskonferens på måndagseftermiddagen.

Det väntade klartecknet kom från EMA:s läkemedelskommitté CHMP tidigare på eftermiddagen.

”Vaccinet är stabilt och möter EU:s krav på effektivitet, säkerhet och kvalitet”, hälsas i ett pressmeddelande.

Novavax hoppas nu på ett snabbt formellt beslut om godkännande även från EU-kommissionen.

”Ett tillstånd från kommissionen innebär att ett första proteinbaserat vaccin kan levereras till EU vid en tidpunkt när vi tror att större val bland vacciner kommer att leda till ökad immunisering”, säger Novavax-chefen Stanley Erick i ett pressmeddelande.

Novavax-produkten är inte ett så kallat mRNA-vaccin, utan bygger på en äldre teknik. Det har i sin tur närt förhoppningar om att det i större grad ska kunna accepteras av vaccinskeptiker, som föredrar mer beprövade metoder.

Vaccinet ska rekommenderas att ges med två doser inom ett treveckorsintervall. Skyddseffekten mot allvarlig sjukdom och död för Novavax är 90 procent, enligt Läkemedelsverket. Det kan jämföras med 60 procent för Astra Zenecas vaccin och 94 och 95 procent för Modernas respektive Pfizer-Biontechs vaccin.

TT frågar Folkhälsomyndigheten (FHM) om Novavax vaccin kommer att ges till någon särskild befolkningsgrupp.

”Det är för tidigt att säga ännu, det är godkänt från 18 år uppåt. Så det är vuxna. Om det finns undergrupper som skulle vara mer betjänta av vaccinet vet vi inte”, säger Sören Andersson vid FHM.

Folkhälsomyndigheten anser det vara för tidigt att svara på om vaccinet kommer att ersätta andra vaccin.

”Vi tror att det kommer att komplettera de andra”, säger Andersson.

Han får också frågan om det nya vaccinet går att kombinera med andra vacciner, exempelvis att man får dos ett med ett annat vaccin och dos två med Novavax.

”Vi tror det. Det har hittills gått att göra det.”

Totalt har Sverige beställt 2,2 miljoner doser av det nya vaccinet. Det finns ingen färdig leveransprognos, men vaccinsamordnaren Richard Bergström har uppgett att ett mindre antal kommer att levereras i januari 2022. Därefter väntas resterande doser komma ”längre fram” under året.

Inför godkännandet har runt 30.000 personer fått Novavax vaccin.

”Man har sett en acceptabel biverkningsprofil”, säger Ulla Wändel Liminga, ämnesområdesansvarig för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.

Vidare tillägger hon att det rör sig om vanliga reaktioner på vaccin som stimulerar kroppens immunförsvar. Folkhälsomyndigheten ansvarar för vilka grupper som kommer att få vaccinet, säger hon.

Novavax blir femte vaccin att godkännas av EMA efter Astra Zeneca, Pfizer Biontech, Moderna och Janssen. EU-kommissionen har centralt beställt 200 miljoner doser från Novavax för medlemsländernas räkning. Sverige har beställt 2,2 miljoner doser.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?