1515
Annons

Sverige halkar efter i bekämpningen av korruption

Flera stora korruptionsskandaler i närtid gör att Sverige stagnerar i ett globalt korruptionsindex, skriver Aktuell Hållbarhet. 

Jäv, intressekonflikter och vänskapskorruption pekas ut som de största riskerna i Sverige. 

Foto:Andrey Popov/Mostphotos

I Transparency Internationals årliga korruptionsindex, som presenteras i dag, stagnerar Sverige och tappar i förhållande till de nordiska grannländerna. 

I årets globala korruptionsindex upplevs Danmark fortfarande som minst korrupt, med 88 poäng av 100, tillsammans med Finland som också får 88 poäng. Norge ökar till 85 poäng och är nu på samma nivå som Sverige.

”Att Sverige står still i korruptionsindexet medan andra nordiska länder förbättrar sig är ett tydligt tecken på att regeringen, i bred samverkan mellan offentlig och privat sektor, behöver förbättra sitt arbete mot korruption, säger Ulrik Åshuvud, ordförande för Transparency International Sverige i ett pressmeddelande.

En handlingsplan mot korruption som saknar åtgärder och flera stora korruptionsskandaler i närtid är det som utmärker Sverige i korruptionsfrågor. 

”Vi ser att den svenska handlingsplanen saknar konkreta åtgärder, till skillnad mot exempelvis Finland som har en tydlig riktning i sin handlingsplan mot korruption. I Sverige har vi även utmaningar på upphandlingssidan och i jämförelse med andra länder som placerar sig högt sticker vi ut med bland annat avslöjandena kring Ericsson och Telia”, säger Ulrik Åshuvud, till Aktuell Hållbarhet.

Enligt Ulrik Åshuvud är de främsta korruptionsriskerna i Sverige jäv, intressekonflikter och personer som sitter på dubbla roller. Han pekar ut vänskapskorruption som en stor risk, och säger vidare att det är förvånande att det inte finns tydligare processer i den offentliga verksamheten för att förhindra den.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?