1515

Sverige ger 4,8 miljoner i stöd till Beirut

Sida skickar 4,8 miljoner kronor i stöd till libanesiska Röda Korset för att underlätta arbetet efter explosionen i Beirut.

”Det känns väldigt bra att kunna ge ett sådant besked snabbt”, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Biståndsminister Peter Eriksson (MP)
Biståndsminister Peter Eriksson (MP)Foto:Claudio Bresciani/TT

Efter den stora explosion som ägde rum i Libanons huvudstad Beirut i tisdags har svenska biståndsmyndigheten Sida nu beslutat att skicka 4 815 000 miljoner kronor till det drabbade området. Pengar som ska gå bland annat till ambulansverksamhet och sjukvårdsinsatser i staden.

”Det känns bra att vi lyckats få fram ett beslut så snabbt om ett direktstöd till Röda Korset i Libanon. De jobbar ju för fullt med humanitärt stöd för de drabbade”, säger Peter Eriksson.

Bistånd av den här typen kommer från en biståndsresurs som finns i beredskap om större internationella katastrofer skulle inträffa. Samtidigt är Sverige en av de största bidragsgivarna till Röda Korset-federationens fond för snabba humanitära insatser, vilket också har används för att underlätta arbetet i Beirut.

Enligt Peter Eriksson är det oklart om ytterligare insatser kommer att göras. Libanon är normalt sett inte ett av de länder som regelbundet får bistånd från Sverige.

”Biståndet brukar gå till flyktinggrupperna i Libanon och Beirut. Vi vet ännu inte om de flyktingläger som finns i landet kommer att drabbas. I så fall skulle ytterligare insatser där kunna vara aktuellt”, säger Peter Eriksson.

”Sida är i kontakt med flera andra av våra humanitära partners som finns på plats och vi är beredda att ge fler stöd till arbetet med att hjälpa drabbade på olika sätt”, säger Göran Holmqvist chef för avdelningen som hanterar Sidas humanitära bistånd i ett pressmeddelande.

Läs mer: Svenskar skadade i Beirutexplosion 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?