1515

Sverige går in i en helt ny industriell era

De norrländska naturtillgångarna har länge haft en stor betydelse för svensk industri och välfärd. Svenska ingenjörer har varit ledande i den tekniska utvecklingen för att utvinna och förädla naturresurserna.

Foto:Helena Landstedt/TT

Tack vare det kan Sverige ståta både med stora och konkurrenskraftiga råvarubolag och med verkstadsbolag som är världsledande leverantörer av utrustning.

Nu, i den snabba övergången till ett mer hållbart och fossilfritt samhälle, är Norrlands naturtillgångar tillsammans med svensk innovationskraft och entreprenörsanda på väg att ta Sverige in i en helt ny industriell era.

De enorma investeringar som planeras i Norrland kommer att skapa ringar på vattnet för företagare i stora delar av landet. En ny hållbar industri håller på att växa fram, förhoppningsvis med Sverige i förarsätet.

Därför ska vi den närmaste tiden i ett antal artiklar belysa de stora investeringarna i norr.


Innehåll från Saft ABAnnons

Saft lanserar framtidens batteriövervakning

Daniel Nilsson, chef för datahantering och Niclas Fock, service manager på Saft i Oskarshamn.
Daniel Nilsson, chef för datahantering och Niclas Fock, service manager på Saft i Oskarshamn.

Från utveckling till tillverkning och försäljning skapar Saft morgondagens batteri. I början på april lanserade företaget den kraftfulla digitala övervakningslösningen Intelli-Connect som tar Safts kundsamarbete till nya nivåer.

Saft i Oskarshamn är Sveriges och östkustens batterimecka. Därifrån levereras batterier till hela världen som används i flera marknadssektorer – allt från flyg, marin och järnväg till telekom, hälsa och energi. Batteribolaget har fantastiska anor och erfarenhet som sträcker sig mer än ett sekel bakåt i tiden.

– Vi hade inte varit där vi är idag om vi inte kunnat utveckla processen och inte minst kompetensen genom åren. Idag befinner vi oss i en position där vi är ledande inom vår nisch, säger Niclas Fock, service manager på Saft i Oskarshamn.

Värdeskapande övervakningssystem

I början av april lanserades Intelli-Connect – ett intelligent batteriövervakningssystem som effektiviserar underhåll och tar branschen till nästa nivå. Grundtanken är enkel: Saft i Oskarshamn arbetar mot stand by-industrier där man vill undvika strömavbrott. Batterierna förekommer ofta i extrema miljöer långt bort från bebyggelse, vilket ställer stora krav på underhållspersonalen. 

– För våra kunder är det kritiskt att våra batterier alltid fungerar. Genom Intelli-Connect kan de övervaka sina batterier på distans i realtid och bättre förstå sin användning och sina behov. Vi kan dessutom dela med oss av vårt expertkunnande oavsett var installationen finns och genom att analysera data tillsammans med våra kunder, säger Daniel Nilsson, chef för Safts datahantering.

Flertalet fördelar

Daniel Nilsson beskriver testinstallationerna som en väldig framgång och Saft har fått eminent respons efter lanseringen. Insikten i vad Intelli-Connect kan användas till växer på marknaden och skapar intresse hos kunderna. Och det finns flera fördelar, inte minst är det en vinst tids-, kostnads- och miljömässigt.

– De utvärderingar vi gjort av systemet visar att vi har kunnat se problem i batteriernas omgivning som funnits hos kunden innan det hunnit orsaka någon skada. På så sätt har vi kunnat hjälpa kunden att åtgärda problemet i ett tidigt skede. Systemet möjliggör också att vi kan rekommendera åtgärder och kostnadsbesparingar, vilket vi vet är uppskattat.

Med nylanserade Intelli-Connect ser den 100-åriga batteriproducenten ut att gå en ljus framtid till mötes. Övervakningssystemet öppnar dörrarna för ett närmare arbete med kunderna. 

– Vi har inte alltid haft kontakt med slutanvändaren innan, men med Intelli-Connect blir det möjligt. Det är otroligt roligt och lärorikt för både oss och kunderna som hittills visat stort intresse för produkten, säger Niclas Fock.

Unik återvinningsprocess

I Oskarshamn finns centret för nickel-kadmium energilagrings- och reservkraftsbatterier. Här finner man, förutom utvecklingsavdelningen, dessutom en återvinningsanläggning som av insamlade gamla batterier tillverkar nya aktiva elektroder. En överlägsen koppling mellan design, produktion och återvinning jämfört med andra batteritekniker menar Daniel Nilsson.

– Det är en unik egenutvecklad process. Förutom produktionsspill återvinner vi både positiva och negativa elektroder från batterier vilket ger en stor vinning långsiktigt. Våra batterier har en livslängd på omkring 20 år, vilket är det dubbla mot vad man förväntar sig på övriga marknaden. Och därefter kan de få ett nytt liv.

Om Saft AB:

Saft-koncernen är världsledande inom tillverkning, forskning och utveckling av batterier för bland annat rymd-, försvars-, industri- samt kommunikationsapplikationer. I Oskarshamn finns centret för nickel-kadmium energilagrings- och reservkraftsbatterier. Där finns också en återvinningsanläggning där man tillverkar nya aktiva elektroder av gamla batterier.

Läs mer om Saft här. 

Mer från Saft AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Saft AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?