ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sverige förstör återvunnet material för 42 miljarder varje år

  • Foto: TT

Tre fjärdedelar av vårt återvunna material bränns eller görs obrukbart på annat sätt. Agerandet leder till att värden som går förlorade uppgår till 42 miljarder kronor per år. Det skriver Svenska Dagbladet på torsdagen med hänvisning till en rapport från branschorganisationen Återvinningsindustrierna.

Enligt Återvinningsindustrierna faller 55 miljarder kronor ur ekonomin varje år till följd av att material anses vara gammalt. Det motsvarande 1,2 procent av BNP eller 12.000 kronor per hushåll. Av de 55 miljarderna bevaras bara 13 miljarder kronor medan resten går förlorad efter användning. Det rör sig i huvudsak om material som förstörs, förloras, deponeras eller bränns.

Ett av materialen som branschorganisationen tittar närmare på är plast.

”Vi klappar oss på bröstet och säger att vi samlar in två tredjedelar av plasten som används. I själva verket är det bara 8 procent som det blir något av. Resten bränns. Vi lurar oss själva”, säger Anders Wijkman, ordförande i Återvinningsindustrierna.

Återvinningsindustrierna räknar med att 11 miljarder av förlusterna skulle kunna ”återtas” inom en 20-årsperiod förutsatt att Sverige går mot en mer cirkulär ekonomi.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies