Annons

Sverige får grönt ljus att köpa Patriot

Di har tidigare avslöjat att den stora svenska luftvärnsupphandlingen är avgjord och att valet har fallit på amerikanska Patriot. Nu har USA:s regering godkänt Sveriges begäran, det skriver SVT.

Bild:@imageAuthorName

Det amerikanska utrikesdepartementet har sagt ja till en försäljning av det amerikanska luftvärnssystemet Patriot – en affär som maximalt kan uppgå till motsvarande 25 miljarder kronor, uppger SVT. Nu har frågan lämnats vidare till USA:s kongress. Stoppas inte Sveriges förfrågan där, kan parterna sätta sig ner vid förhandlingsbordet.

”Den förfrågan som FMV gjort är en maximal lista och en startpunkt för förhandling”, säger Joakim Lewin som är ansvarig för planeringen av framtida projekt på Försvarets Materielverk (FMV), till SVT.

Förfrågan gäller fyra Patriotenheter, bestående av radar, ledning och avfyrningsramper, 100 robotar av modellen GEM-3 och 200 PAC-3 robotar.

Försvarets Materielverk hade tidigare räknat på att ett nytt luftvärn skulle landa på runt 10 miljarder kronor, men har i förfrågan till USA tagit höjd för fler robotar.

”Vi har tagit till så att vi slipper fråga kongressen en gång till om vi behöver mer”, säger Joakim Lewin till SVT.

Valet av amerikanska Patriot har inte varit helt okontroversiellt. Di har tidigare kunnat avslöja att Sverige har fått prisuppgifter på det franska luftvärnssystemet SAMP/T som är markant lägre än de runt 10 miljarder kronor som regeringen initialt vill spendera på en mindre delanskaffning av Patriot. Frankrikes paketpris på 8,5 miljarder kronor skulle dessutom täcka försvarets totala behov.

Överstebefälhavare Micael Bydén har i en intervju med Di konstaterat att ett köp av det amerikanska luftvärnet skulle leda till att Sverige får en bredare och djupare relation till USA.

”Det är skillnad att köpa ett system som är utvecklat av ett land som heter USA, relativt att man gör upphandlingen hos Frankrike eller Italien. Det är klart att det blir också en relation”, sade Micael Bydén då.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?