ANNONS:
Till Di.se

Sverige får grönt ljus att köpa Patriot

  • Foto: @imageAuthorName

Di har tidigare avslöjat att den stora svenska luftvärnsupphandlingen är avgjord och att valet har fallit på amerikanska Patriot. Nu har USA:s regering godkänt Sveriges begäran, det skriver SVT.

Det amerikanska utrikesdepartementet har sagt ja till en försäljning av det amerikanska luftvärnssystemet Patriot – en affär som maximalt kan uppgå till motsvarande 25 miljarder kronor, uppger SVT. Nu har frågan lämnats vidare till USA:s kongress. Stoppas inte Sveriges förfrågan där, kan parterna sätta sig ner vid förhandlingsbordet.

”Den förfrågan som FMV gjort är en maximal lista och en startpunkt för förhandling”, säger Joakim Lewin som är ansvarig för planeringen av framtida projekt på Försvarets Materielverk (FMV), till SVT.

Förfrågan gäller fyra Patriotenheter, bestående av radar, ledning och avfyrningsramper, 100 robotar av modellen GEM-3 och 200 PAC-3 robotar.

Försvarets Materielverk hade tidigare räknat på att ett nytt luftvärn skulle landa på runt 10 miljarder kronor, men har i förfrågan till USA tagit höjd för fler robotar.

”Vi har tagit till så att vi slipper fråga kongressen en gång till om vi behöver mer”, säger Joakim Lewin till SVT.

Valet av amerikanska Patriot har inte varit helt okontroversiellt. Di har tidigare kunnat avslöja att Sverige har fått prisuppgifter på det franska luftvärnssystemet SAMP/T som är markant lägre än de runt 10 miljarder kronor som regeringen initialt vill spendera på en mindre delanskaffning av Patriot. Frankrikes paketpris på 8,5 miljarder kronor skulle dessutom täcka försvarets totala behov.

Överstebefälhavare Micael Bydén har i en intervju med Di konstaterat att ett köp av det amerikanska luftvärnet skulle leda till att Sverige får en bredare och djupare relation till USA.

”Det är skillnad att köpa ett system som är utvecklat av ett land som heter USA, relativt att man gör upphandlingen hos Frankrike eller Italien. Det är klart att det blir också en relation”, sade Micael Bydén då.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies