1515
Annons

Sverige får EU-bannor för gränsåtgärder

Sverige och fem andra EU-länder krävs på svar inom tio dagar om vad man har tänkt sig med de hårdare gränsåtgärder som införts med anledning av coronakrisen.

Foto:Tommy Pedersen/TT

Sverige, Danmark, Finland, Belgien, Tyskland och Ungern har alla fått särskilda brev från EU-kommissionen, som anser att ländernas åtgärder går utöver det som EU-länderna gemensamt enats om.

”I breven understryker vi vikten av att restriktioner av den fria rörligheten är icke diskriminerande och proportionerliga och vi manar medlemsländerna att anpassa sig närmare till de råd som ministerrådet enats om”, säger kommissionstalesmannen Christian Wigand på kommissionens dagliga pressbriefing i Bryssel.

EU-ländernas senaste rekommendationer antogs i början av februari och tillåter obligatoriska tester och karantän vid resande till och från de värst covid-19-drabbade områdena inom EU. Samtidigt manas dock till undantag för bland andra gränspendlare och transportanställda.

Covid-lättnad i megastad där Volvo Cars tillverkar

Från och med måndag släpper den kinesiska mångmiljonstaden Chengdu på de covidrestriktioner som infördes den 1 september. 

Invånare måste dock fortfarande ta ett covid-test varje vecka och uppvisa ett negativt resultat om man vill besöka offentliga byggnader eller åka med stadens kollektivtrafik.

Foto:Karin Olander/TT

Chengdu med 21 miljoner invånare är den största staden i Kina att införa en total nedstängning sedan Shanghai gjorde detsamma tidigare i år. Beskedet betyder nu att till exempel skolor, restauranger och museum kan öppna igen.

Volvo Cars tillverkaren sin bästsäljande modell XC60 i Chengdu, men har sedan tidigare kunnat starta sin produktion igen genom en så kallad fabriksbubbla där de anställda bor på hotell.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera