Sverige får EU-bannor för gränsåtgärder

Sverige och fem andra EU-länder krävs på svar inom tio dagar om vad man har tänkt sig med de hårdare gränsåtgärder som införts med anledning av coronakrisen.

Foto:Tommy Pedersen/TT

Sverige, Danmark, Finland, Belgien, Tyskland och Ungern har alla fått särskilda brev från EU-kommissionen, som anser att ländernas åtgärder går utöver det som EU-länderna gemensamt enats om.

”I breven understryker vi vikten av att restriktioner av den fria rörligheten är icke diskriminerande och proportionerliga och vi manar medlemsländerna att anpassa sig närmare till de råd som ministerrådet enats om”, säger kommissionstalesmannen Christian Wigand på kommissionens dagliga pressbriefing i Bryssel.

EU-ländernas senaste rekommendationer antogs i början av februari och tillåter obligatoriska tester och karantän vid resande till och från de värst covid-19-drabbade områdena inom EU. Samtidigt manas dock till undantag för bland andra gränspendlare och transportanställda.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?