Annons

Sverige får en del av kinesiska nyårsturismen

Rekordmånga kineser reser i år utomlands under nyårsfirandet, som även inom Kina är en stor reseperiod. Den har därför kallats den största årligt återkommande folkvandringen i världen. Över sex miljoner av dem åker utomlands och även i Sverige märks den ökande turismen från Kina av.

Totalt kommer nästan tre miljarder resor att göras under den 40-dagar långa period som i Kina kallas "chunyun" och som sammanfaller med det kinesiska nyåret, enligt den kinesiska transportmyndigheten. Runt 6.5 miljoner kineser reser då utomlands och de spenderar i snitt motsvarande 11 900 svenska kronor var.

Toppdestinationerna är Thailand, Japan, Singapore och USA men även Europa och Sverige har sett en ökning av kinesiska turister. I Sverige har Kina gått från 14:e till 9:e plats mellan 2009 och 2017 när man ser till antalet utländska övernattningar, enligt siffror från Tillväxtverket.

Redan i förra veckan märktes att det var fler kinesiska turistgrupper som besökte Stockholm stadshus för en guidad tur, säger Anna-Karin Freidh, enhetschef på visningsenheten på Stockholms stadshus.

"Vi hade till och med några kinesiska skolklasser och det är inte så vanligt. Under ett par veckor kring kinesiska nyåret brukar det komma lite extra grupper."

Exakt hur många grupper som besöker statshuset är dock svårt att säga eftersom många kineser reser i grupp och kommer med egna guider men antalet bokade visningar på kinesiska har blivit vanligare.

Men enligt statistik från Tillväxtverket är det framför allt på sommaren som den ökande kinesiska turismen till Sverige syns i statistiken. Från 2016 till 2017 ökade antalet övernattningar med 13,6 procent.

"De flesta besöker storstäder som Stockholm och Göteborg men vi ser också att allt fler väljer det vi kalla för "soft adventures" där de kanske åker ut och upplever till exempel en cykelsemester eller vandrar i någon av våra nationalparker", säger Visit Swedens vd Ewa Lagerqvist.

Allt fler kinesiska turister, som tidigare föredragit arrangerade, välplanerade gruppresor, har nu också resa på egen hand.

"Det har ökat nu när vi ser en växande medelklass som har råd att resa och som pratar bra engelska", säger Ewa Lagerqvist.

I år utsågs Sverige till den mest intressanta destinationen av Weibo, ett populärt socialt nätverk i Kina.


Innehåll från EnwellAnnons

Så ska Enwellgruppen fortsätta att skapa mer resurseffektiva och miljövänliga energilösningar för villa- och fastighetsägare

Martin Reinholdsson har tagit över som ny VD i Enwell, en bolagsgrupp i stark tillväxt inom clean- och energytech. Han ska nu leda arbetet med att hjälpa villa- och fastighetsägare mot ett mer fossilfritt liv.

 

– Det här kommer att bli en fantastiskt spännande resa, säger han.

Enwellgruppen består i dag av 14 olika bolag som tillsammans utgör Sveriges ledande installations- och servicebolag för bergvärme och kompletterande värmepumpslösningar.  Genom åren har man genomfört över 50,000 installationer och rent geografiskt kan man hjälpa över två tredjedelar av svenska villa- och fastighetsägare med sina energilösningar.

– Sverige har en ledande position i världen när det gäller att utnyttja solenergin som finns lagrad i berggrunden till att värma hus. Det är en lösning som ger upp till 80 procent i princip gratis energi och är helt fossilfri, säger Martin Reinholdsson.

Enwell en helhetsleverantör

Enwellgruppens strategi är att vara en komplett serviceleverantör som tillsammans med partners hjälper hushåll och andra fastighetsägare mot ytterligare energieffektivisering och klimatförbättringar. 

Just nu går tekniken snabbt framåt och allt fler kunder investerar redan i laddstationer för elbilar, batterilösningar och solceller. Att få tekniken att arbeta optimalt med befintliga energisystem är en av uppgifterna.

– Med en ny generation värmepumpar i kombination med ny teknik kommer villa- och fastighetsägare att kunna ta ledningen i det cirkulära samhället, och samtidigt sänka sina energikostnader. Här kan vi hjälpa till, säger Martin Reinholdsson.

Fortsatt tillväxt

De senaste fem åren har Enwellgruppen växt med 20 procent per år, både organiskt och genom förvärv. Nu satsar man på att växa ytterligare.

– Med vårt senaste förvärv Everöds Elbyrå i Skåne har vi nu stärkt vår kompetens med att leverera värmepumps-, solcells- och laddstationslösningar till en och samma kund med egen personal, och sedan finnas där med service och support under hela installationens livslängd, säger Bertil Carlsén avgående tf VD och tidigare förvärvsansvarig på Enwell.

Fakta

Enwellgruppens erbjudande bygger på kvalitativa och kostnadseffektiva värmepumpslösningar. Med bergvärmetekniken som grund är vår vision att vara det självklara valet för människor som vill leva klimatsmart i sina hem. Enwells majoritetsägare är Vattenfall. Övriga aktieägare är privatpersoner med bakgrund från tjänsteföretag såsom Hemfrid och Anticimex. 

Läs mer  

Lokala hubbar: 

www.bge.se  

www.mvc.nu  

www.klimatteknikstockholm.se  

www.energikontroll.nu  

www.klimateknik.se  

www.melmek.com  

www.hojdens.se  

www.everod-el.se 

 

Mer från Enwell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Enwell och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?