1515

Sverige bygger mest i EU – men branschen känner oro

Både regeringen och branschen gläds över att Sverige har byggt mest i hela Europa under det senaste året. Men Sveriges Byggindustrier fruktar ändå en kraftig nedgång i produktionen, med fortsatt höga priser på marknaden som följd, om inte åtgärder vidtas.

Byggnadsarbetare på nybygge.
Byggnadsarbetare på nybygge.Bild:TT

Den svenska byggboomen har inte mattats av. Produktionen inom Sveriges byggsektor har nämligen ökat mest procentuellt i hela Europa under det senaste året, med 10,1 procent från oktober 2015 till samma månad i år. Det berättar färska siffror från EU:s statistikorgan Eurostat. 

”Det är en enormt kraftig ökning. Vi är uppe nivåer som vi inte sett sedan miljonprogrammets dagar på 1970-talet. Vi har satt i gång en enormt stor produktionsapparat på kort tid. Men bostadsbyggandet fick vi inte i gång på grund av bostadspolitiken, utan tack vare en hygglig räntenivå”, säger Ola Månsson, vd på branschorganisationen Sveriges Byggindustrier. 

Under de tre första kvartalen 2016 påbörjades byggandet av ungefär 49.000 nya lägenheter i riket, enligt SCB. Det motsvarar en 39-procentig ökning jämfört med samma period 2015, då 35.000 lägenheter uppfördes.

”En hel bransch står på tå och bygger mycket, men man satsar också på innovativa lösningar som till exempel industriellt byggande”, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) i en kommentar via sin pressekreterare.

Priserna på den svenska bostadsmarknaden är dock fortsatt höga. Bransch-vd:n Ola Månsson  har bara en åtgärd i åtanke som klarar av att spräcka "bobubblan".

”Det är bara fler bostäder som kan dämpa prishöjningarna på marknaden. Det är ett verktyg som fungerar, inget annat. Det hade kunnat tillgodoses genom en jämnare produktionstakt inom branschen.”

Han ser dock flera hot mot en sådan stabilisering. Det handlar bland annat om att den befintliga reavinstskatten vid bostadsförsäljningar minskar rörligheten på marknaden. Likaså målar han ut Finansinspektionens föreslagna skuldkvotstak om sex gånger den disponibla inkomsten, som den rödgröna regeringen tidigare öppnat för att införa, som en annan fara.

”Jag är rädd för att det blir en snabb nedgång igen. Det största hotet är att det görs restriktioner för att få ner låneskulden. Man måste akta sig för att sätta in instrument som blir lag, det måste man överlåta till bankerna. Annars drabbar det de unga hushållen som just startat en ekonomi eftersom att de stoppas från att komma in på bomarknaden.”

Peter Eriksson (MP) tycker att den förda politiken gett resultat i form av den produktionsuppgång inom branschen som EU nu berättar om i sin statistik.

”Det finns en stark politisk vilja i Sverige att bygga fler bostäder. Regeringens stora bostadssatsningar, i kombination med en ökad kunskap och vilja hos kommunerna, är en viktig förklaring”, kommenterar bostadsministern.

Sveriges Byggindustrier och Ola Månsson är beredda att hålla med om att regeringen satt större press på de kommuner som hittills vägrat bygga mer. Men han är oroad över att bostadspolitiken återigen kommer användas som ett politiskt slagträ från båda sidor i valrörelsen 2018.

”Vi vill inte ha ryckighet. Min önskan som julkapp hade varit att man kunde låsa upp sina heliga kor helt och hållet och börja tala om en långsiktig bostadspolitik i Sverige, som är värd namnet. Tyvärr finns det för många röster i bostadspolitiken och det drabbar vår bransch”, säger vd:n Ola Månsson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?