1515

Sverige backar om miljardlöfte i Belarusaffär

Exportkreditnämnden (EKN) drar tillbaka sina kritiserade kreditofferter i en svensk affär med två statliga bolag i Belarus. Enligt myndigheten var man tidigare ovetande om hur maktapparaten kränker mänskliga rättigheter genom bolagen.

”Vi underskattade riskerna”, säger generaldirektör Anna-Karin Jatko till TT.

EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko.
EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko.Foto:Joey Abrait

Beslutet kommer efter ett fyra timmar långt styrelsemöte under tisdagen och innebär att EKN slutgiltigt drar tillbaka sina garantiofferter.

”Det var ett enigt styrelsebeslut”, konstaterar generaldirektör Anna-Karin Jatko.

Den utredning som EKN har genomfört av projekten och den information som den belarusiska oppositionen delgivit myndigheten pekar på en allvarlig och försämrad situation i Belarus, säger Jatko.

”Det är uppenbart att vi har kommit till vägs ände, det finns inga förutsättningar att ställa ut garantier för de här projekten.”

Den aktuella affären som EKN erbjudit krediter till involverar industriföretaget Siemens i Finspång som under 2019 ville sälja gasturbiner till de statliga belarusiska energibolagen Minskenergo och Brestenergo.

Den 26 augusti 2020 beslutade därför Exportkreditnämnden om att erbjuda så kallade kreditgarantier, ett slags försäkring om betalning, i affären på två miljarder kronor, enligt TV4:s Kalla fakta. Garantierna omfattades av villkor om krav på mänskliga rättigheter.

Samtidigt pågick protester i Belarus mot det nyss genomförda och misstänkt riggade presidentvalet. Politiker och oliktänkande fängslades och vittnesmål gjorde gällande att tortyr förekom i fängelserna. Sverige frös samtidigt bistånd till statliga aktörer i landet och statsminister Stefan Löfven (S) talade om sanktioner.

EKN uppger att man i mars 2021 fick ny, allvarlig information från belarusisk opposition om brister i arbetsmiljö och klagomålsmekanismer, samt inskränkningar av fria fackföreningar och trakasserier av arbetare. EKN kände till de allvarliga kränkningarna i landet men inte på det sätt som maktapparaten använder statliga bolag.

”I augusti hade vi fortfarande en förhoppning om att med tydliga villkor så skulle det vara möjligt att ställa ut garantier. Det är inte längre fallet med den utveckling som har varit”, säger Anna-Karin Jatko.

Garantierna stoppades och myndigheten beslutade att göra en förnyad analys av affären tillsammans med den långivande banken.

Den åtta personer tunga styrelsen har nu, baserat på den analysen, kommit fram till att beslutet i augusti aldrig borde ha fattats.

”Vi underskattade riskerna med hur händelserna i landet skulle påverka de här projekten.”

”Finns det lärdomar? Ja. När uppdraget är att ta risk är man beroende av att kunna förutse händelseutvecklingen och få information”, säger Anna-Karin Jatko.

Det saknas enligt myndigheten förutsättningar för att projekten i Belarus ska kunna leva upp till kraven på mänskliga rättigheter i enlighet med internationella regelverk.

När EKN:s styrelse utfärdade garantiofferterna reserverade sig Camilla Mellander, departementsråd och enhetschef på utrikesdepartementet samt ledamot i styrelsen. Hon hänvisade till den ”allvarliga utvecklingen i landet med repression och godtyckliga arresteringar”, enligt utrikesminister Ann Linde (S).

I juli 2020, en månad före beslutet, publicerade EKN information om att frågan skulle upp i styrelsen, i syfte att få synpunkter från andra intressenter om riskerna.

Anna-Karin Jatko säger att myndigheten nu ser över hur informationsinhämtning bättre kan identifiera situationen i högriskländer.

”Vi visste att det var en hög risk men risken är nu ohållbar.”

”Vi ska analysera de processer som vi har och det handlar om alla de olika steg som tas vad gäller villkor och hur vi går igenom och följer situationen.”

TT: Vad ser du för möjligheter att utfärda garantier till landet i dag?

”Jag kan tydligt se och bekräfta att vi är stängda för att ta risk i statlig eller annan offentlig verksamhet i Belarus”, säger Anna-Karin Jatko.


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?