1515
Annons

Sverige ansöker om att bygga EU:s beredskapslager

Fyra till sex nya krisberedskapslager fulla med skyddsutrustning och annan sjukvårdsmaterial ska byggas upp runt om i Europa – och svenska myndigheter vill att ett lager ska ligga i Sverige.

”Det är jätteviktigt för oss att kunna bidra till det europeiska samarbetet”, säger Jakob Wernerman, chef för nationella insatser och civilskydd på MSB.

Foto:Mikael Fritzon/TT, Mikael Fritzon/TT, Mikael Fritzon/TT

EU-ägda lager av skyddsutrustning och sjukvårdsmaterial finns i dag i Rumänien och Tyskland. Nu vill unionen bygga flera lager i Europa för att få en geografisk spridning.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tillsammans med Försvarets materielverk (FMV) och Socialstyrelsen ansökt hos EU om att få ha ett av dessa lager i Sverige.

”På MSB har vi erfarenhet och kompetens inom både lagerhållning och logistik. Vi vill gärna bidra i den europeiska solidariteten”, säger Jakob Wernerman.

Lagren ska innehålla allt från respiratorer till handskar och eventuellt även läkemedel och vaccin, enligt FMV. Vikten av att bygga upp dessa lager har synliggjorts av coronakrisen.

”Tanken om lagerhållning av olika slag har funnits sedan tidigare men det har definitivt aktualiserats av coronapandemin. Det kan vara så att den här situationen kommer att kvarstå eller att det kommer liknande situationer i framtiden”, säger Wernerman.

Lageruppbyggnaden som ingår i initiativet kallat rescEU finansieras helt av EU. Distributionen av materialen i lagren ska även den hanteras på EU-nivå.

”Det är inte så att Sverige får tillgång till material bara för att lagret skulle ligga i Sverige utan man måste i så fall ansöka till EU för att få ta del av den”, säger Anja Clausin, affärsdirektör och chef marknad och inköp vid FMV.

Nio länder har ansökt om att få ansvara för lagren. Bland annat även Finland och Danmark har visat intresse, enligt FVM.

Det är oklart när besked om var lagren ska placeras kommer, men Wernerman tror att det dröjer några veckor. Om Sverige får napp planerar MSB att använda redan befintliga lagerbyggnader i Kristinehamn.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?