1515

Sverige accepterar inte kompromissbudet – Löfven i sent toppmöte

Hela helgen tycks gå åt när EU-länderna förhandlar intensivt om nästa långtidsbudget och den ekonomiska återhämtningen efter coronakrisen.

Oenigheten är fortsatt stor. Sverige tillhör de missnöjda.

En intensiv diskussion mellan Angela Merkel, Emmanuel Macron och Stefan Löfven på EU-mötet i Bryssel.
En intensiv diskussion mellan Angela Merkel, Emmanuel Macron och Stefan Löfven på EU-mötet i Bryssel.Foto:Francois Lenoir

Sverige, Danmark och Österrike har visserligen erbjudits aningen högre rabatt på sin medlemsavgift. Dessutom har mer av coronastödet förvandlats till lån, snarare än bidrag.

Fast det räcker inte.

”Vi står fortfarande långt ifrån varandra. Det kompromissförslag som har lagts tar några steg i vår riktning, men andra går inte åt vårt håll”, säger Paula Carvalho Olovsson, statssekreterare med ansvar för EU-frågor hos statsminister Stefan Löfven (S) och EU-minister Hans Dahlgren (S).

”Det här kan ta tid, vi förbereder oss på att vara här länge till”, säger Carvalho Olovsson som deltar i mötet på plats i Bryssel.

Mötet återupptogs strax före lunch på lördagen, men avbröts tämligen snabbt för att i stället ge utrymme till enskilda möten och förhandlingar mellan deltagarna.

Löfven ingick i en grupp som tillsammans med Österrike, Danmark och Nederländerna höll möten med Finland, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Portugal och Grekland.

Senare sågs EU:s permanente rådsordförande Charles Michel även hålla samtal med först Polen, sedan Ungern och sent på lördagseftermiddagen återigen med Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron.

Vid 20-tiden kallades Löfven till ännu ett möte med Michel – ett av de sista inför den middag som ledarna väntades inleda en stund senare.

Eventuellt förplägas EU-länderna då också med ännu ett nytt kompromissförslag från Michel.

I förslag som lades fram på lördagsförmiddagen sänks bidragsdelen i coronastödet från 500 miljarder euro till 450 miljarder. De sparsamma fyra – Nederländerna, Sverige, Danmark och Österrike – har krävt att hela krisstödets 750 miljarder euro ska ges som lån, inget som bidrag.

De fyra fortsätter att driva att både den totala summan och andelen bidrag ska ned.

De fyra har också drivit att de, allra minst, ska få behålla sina rabatter på medlemsavgiften till EU eller få mer rabatt än i buden hittills. Alla utom Nederländerna erbjuds nu lite högre rabatt, men Nederländerna erbjuds lättnader i annan form.

För Sveriges del föreslås nu en årlig rabatt på 823 miljoner euro, jämfört med 798 miljoner i det tidigare budet. Det innebär omkring 20–25 miljoner euro mer per år under budgetperioden 2021–2027.

Det skulle innebära att medlemsavgiften för Sverige ändå ökar med mellan 8 och 9 miljarder kronor per år.

Kraven på att EU:s långtidsbudget ska dras ned från tidigare bud verkar dock inte ha fått effekt. Förslaget ligger kvar på 1.074 miljarder euro för perioden 2021–2027.

I fredags pekades den nederländske premiärministern Mark Rutte ut som en av dem som driver på hårdast för en mindre EU-budget samt kravet på att inga pengar ska delas ut från coronakrisfonden förrän samtliga EU-länder har gett klartecken för att det går till rätt saker.

Ruttes envetna linje verkar ha gett viss utdelning. Ett enskilt medlemsland ska kunna stoppa utdelning av stöd till ett annat land tillfälligt, medan det undersöks om det finns fog att befara att pengarna går till fel saker.

”Ett viktigt steg i rätt riktning. Men många frågor återstår och de närmaste 24 timmarna avgör om vi når ända fram, säger en nederländsk diplomat om det senaste kompromissförslaget”, enligt tidningen Wall Street Journal.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel verkar inte ha överdrivit när hon vid inledningen på mötet beskrev motsättningarna som ”väldigt, väldigt stora”.

Men frågan är om EU-ledarna, mitt i coronakrisen, har råd att inte komma överens. Och en ny långtidsbudget måste finnas på plats inför årsskiftet, då den ska börja användas. I februari körde EU-länderna och Europeiska rådets ordförande hårt in i väggen med budgeten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?