ANNONS:
Till Di.se

Svenskt wifi intar tyska tåg

  • Foto: Colourbox

 Icomera, som utvecklar teknik för internetanslutningar i fordon, går som på räls.

Nu utrustar tyska tågjätten Deutsche Bahn, DB, 431 av sina snabbtåg med bolagets wifi-lösning.

I december ska tekniken vara färdiginstallerad i 250 tåg. Sedan tillkommer ytterligare 181 tåg under 2017. Icomera uppskattar att ordern är värd mellan 100 och 150 miljoner kronor, den största hittills för företaget.

”Det här är en jätteorder för oss och ett genombrott i Tyskland. DB är en av de största tågoperatörerna i världen och därför var det väldigt viktigt att få den här ordern”, säger Karl-Johan Holm, vd för Göteborgsbaserade Icomera.

Icomera grundades 1999, men det är först under senare år som försäljningen har tagit fart. Mellan juni 2014 och juni 2015 omsatte bolaget drygt 250 Mkr, att jämföra med 77 Mkr under räkenskapsåret 2012/2013.

Enligt vd:n hänger de senaste årens starka tillväxt samman med en förändring i hur passagerare använder internet ombord.

”Vi ser ett helt annat beteendemönster än tidigare. Man vill kunna titta på film och efterfrågar en snabb uppkoppling, utan avbrott. Sedan blir också tågen mer täta och då är det svårare att surfa med 4g.”

I år räknar Icomera med att omsätta omkring 500 Mkr.

”Jag tror att vi kan nå 1 miljard inom några år. Vi har inte bara tågsektorn utan också buss-sektorn, som går väldigt starkt”, säger Karl-Johan Holm.

Sedan tidigare rullar Icomeras teknik i bussar och tåg i bland annat Sverige, Storbritannien, och Belgien.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies