Annons

Svenskt satellitbolag rusar efter Stenas investering

First North-listade Ovzon har rusat efter nyheten att familjeägda Stena ökat sitt ägande i satellitbolaget markant genom en riktad nyemission.

”Det är en långsiktig ägare som vi tror gagnar bolaget”, säger Ovzons vd Magnus René.

Ovzons vd Magnus René.
Ovzons vd Magnus René.Foto:Anna Hult

First North-listade Ovzon har rusat 14 procent sedan nyemissionen blev känd för marknaden i slutet på förra veckan. Aktierna tecknades av Stenagruppens finansbolag, Stena Finans, till priset 62,18 kronor per aktie. Bolaget tillfördes därmed cirka 84,5 miljoner kronor. 

Ovzon har fyllt kassan under det senaste året för att kunna slutföra arbetet med sin första kommunikationssatellit, Ovzon 3. I januari 2019 genomförde bolaget en företrädesemission som gav ett kapitaltillskott på 750 miljoner kronor.

”Pengarna från företrädesemissionen var väl tillräckliga för att finansiera satelliten. Jag var nyligen hos Maxar, som bygger satelliten, och det går helt enligt plan, precis som den planerade uppskjutningen hösten 2021”, säger Ovzons vd Magnus René.

Satellitbolagets vd säger att den senaste nyemissionen var ett sätt att få in en långsiktig ägare och att Ovzon inte var beroende av ännu ett kapitaltillskott.

”De hade ett litet ägande sedan tidigare och visade intresse för att öka det. Pengarna som vi nu tar in nu är inte triggat av ett kapitalbehov, mer än det generella kapitalbehovet för ett snabbt växande bolag.”

Totalt uppgår Stenagruppens position i satellitbolaget till 104,8 miljoner kronor, motsvarande fyra procent av kapitalet, enligt ägardatatjänsten Holdings. 

De senaste åren har flera storbolag intresserat sig för rymden och dess potential att koppla upp stora delar av världen. Företag som SpaceX, Amazon och OneWeb har alla planer på att erbjuda bredbandstjänster via satellit. 

Hur ser du på konkurrensen?
”Det är det olika tekniker och angreppssätt för att erbjuda bredband. Vi har väldigt hög bandbredd på specifika områden och sedan leasar vi kapacitet på områden som vi inte täcker med våra egna satelliter. De kommer att täcka hela jorden med lite sämre kapacitet än det vi har och då kan man med fördel kombinera tjänsterna.”

Stenasgruppens vd Dan Sten Olsson äger sedan tidigare en andel i bolaget via sin stiftelse, Dan Sten Olsson med familj och stiftelse, till ett värde av 58 miljoner kronor, enligt ägardatatjänsten Holdings. 

Både Stena Finans och Dan Sten Olsson har avböjt att kommentera investeringen. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?