Rapporten från EU:s statistikbyrå Eurostat visar att Sverige är delad tvåa inom unionen, i konkurrens med mindre länder. Luxemburg har det högsta budgetöverskottet (+1,6 procent) och Malta ligger på samma nivå — +1,1 procent.
Det bekräftar vilka starka offentliga finanser vi har i Sverige, säger finansminister Magdalena Andersson (S), som pekar ut tre anledningar till detta:En stram finanspolitik, fler jobb och kostnadskontroll.
Tyskland följer strax bakom Sverige med ett överskott på 0,8 procent.
"Vi har ett högre sysselsättningskrav och fler som jobbar, inte minst kvinnor, tack vare den svenska modellen", säger Andersson.
Eurostat visar också stora skillnader mellan EU-länderna när det kommer till statsskulder i relation till BNP. I Estland utgör statsskulden 9,4 procent av BNP, medan tidigare krisländer som Grekland, Italien och Portugal har skulder som överskrider BNP.
Sveriges statsskuld uppnår 42,2 procent av BNP.
"Det finns framför allt en del östeuropeiska länder som är nya och som har låg statsskuld. Sverige kommer nästa år ha den lägsta statsskulden som vi haft sedan 1977", säger Magdalena Andersson.
Noterbart är att Grekland uppnådde ett budgetöverskott på 0,5 procent förra året, jämfört med ett underskott på 5,7 procent året innan.