Annons

Svenskt Näringslivs ordförande: Vad fan får jag?

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling har sedan 2005 stoppat konsultarvoden i ett bolag på Malta.

Själv ser han inga problem med att han därmed undgått svensk skatt.

Totalt ska 2.000 svenska namn förekomma i de 13,4 miljoner dokument som ingår i den så kallade Paradisläckan och som både nyhetsbyrån TT och SVT:s Uppdrag Granskning publicerade uppgifter ur på söndagskvällen.

En av svenskarna är Leif Östling, ordföranden för Svenskt Näringsliv.

År 2005, då han fortfarande var vd för lastbilsjätten Scania, startade Leif Östling tillsammans med sin fru ett bolag på Malta.

Där ska han enligt egen uppgift ha placerat arvoden från konsultuppdrag från utländska arbetsgivare.

Leif Östling ser själv inga problem med upplägget och anser att han gjort rätt för sig.

”Jag har betalat för minst tusen skattebetalare”, säger han till SVT.

”Det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också, betalar man in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag då för pengarna?”

Han ska ha fått idén om att starta ett bolag på Malta från personer i hans egen bekantskapskrets och säger till SVT att problemet är att det är för höga skatter i Sverige.

Enligt Leif Östlings egna beräkningar har han betalat drygt 180 miljoner kronor i skatt i Sverige och Tyskland sedan 2010.

Utöver konsultarvodena har Leif Östling också placerat aktier i svenska storbolag som H&M, Telia och Sandvik värda totalt 30 miljoner kronor via ett dotterbolag i Luxemburg.

Leif Östling säger att de pengarna kommer från tiden då han arbetade i Holland på 1980-talet och att han då inte var skatteskyldig i Sverige.

Det finns inget som tyder på att Leif Östling gjort något olagligt. Enligt Uppdrag Granskning har de flesta av de svenskar som förekommer i dokumenten ägnat sig åt laglig, om än aggressiv, skatteplanering snarare än olaglig skatteflykt.

I nuläget skulle Leif Östling bara behöva skatta för tillgångarna i det maltesiska bolaget om han tar ut dem i form av utdelning.

Malta har kritiserats hårt av företrädare i Europaparlamentets särskilda kommitté mot skatteflykt och skatteplanering. Landet anklagas för att främja aggressiv skatteplanering, korruption och penningtvätt.

Så sent som i oktober publicerade kommittén sin sista rapport om Panamaläckan, där konton på Malta förekom.

Vid flera tillfällen under det gångna året har kommittén direkt kritiserat Malta, bland annat vid ett formellt besök i februari i år.

Kritiker menar att den effektiva bolagsskatten är så låg som 5 procent på Medelhavsön, något Maltas finansminister Edward Scicluna avfärdat.

Leif Östling blev vd för Scania 1994 och gick vidare till Volkswagens koncernledning 2012. Tre år senare blev han ledamot i Volkswagens lastbilsstyrelse.

Sedan maj förra året är han också ordförande i Svenskt Näringsliv.

I september i år bötfällde EU-kommissionen Scania på totalt 8,4 miljarder kronor. Bolaget ska enligt kommissionen ha ingått i en lastbilskartell under tiden då Leif Östling var vd.

Scania har överklagat beslutet.

Di sökte på söndagskvällen upprepade gånger Leif Östling utan framgång.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?