1515

Svenskt Näringslivs ordförande: Vad fan får jag?

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling har sedan 2005 stoppat konsultarvoden i ett bolag på Malta.

Själv ser han inga problem med att han därmed undgått svensk skatt.

Totalt ska 2.000 svenska namn förekomma i de 13,4 miljoner dokument som ingår i den så kallade Paradisläckan och som både nyhetsbyrån TT och SVT:s Uppdrag Granskning publicerade uppgifter ur på söndagskvällen.

En av svenskarna är Leif Östling, ordföranden för Svenskt Näringsliv.

År 2005, då han fortfarande var vd för lastbilsjätten Scania, startade Leif Östling tillsammans med sin fru ett bolag på Malta.

Där ska han enligt egen uppgift ha placerat arvoden från konsultuppdrag från utländska arbetsgivare.

Leif Östling ser själv inga problem med upplägget och anser att han gjort rätt för sig.

”Jag har betalat för minst tusen skattebetalare”, säger han till SVT.

”Det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också, betalar man in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag då för pengarna?”

Han ska ha fått idén om att starta ett bolag på Malta från personer i hans egen bekantskapskrets och säger till SVT att problemet är att det är för höga skatter i Sverige.

Enligt Leif Östlings egna beräkningar har han betalat drygt 180 miljoner kronor i skatt i Sverige och Tyskland sedan 2010.

Utöver konsultarvodena har Leif Östling också placerat aktier i svenska storbolag som H&M, Telia och Sandvik värda totalt 30 miljoner kronor via ett dotterbolag i Luxemburg.

Leif Östling säger att de pengarna kommer från tiden då han arbetade i Holland på 1980-talet och att han då inte var skatteskyldig i Sverige.

Det finns inget som tyder på att Leif Östling gjort något olagligt. Enligt Uppdrag Granskning har de flesta av de svenskar som förekommer i dokumenten ägnat sig åt laglig, om än aggressiv, skatteplanering snarare än olaglig skatteflykt.

I nuläget skulle Leif Östling bara behöva skatta för tillgångarna i det maltesiska bolaget om han tar ut dem i form av utdelning.

Malta har kritiserats hårt av företrädare i Europaparlamentets särskilda kommitté mot skatteflykt och skatteplanering. Landet anklagas för att främja aggressiv skatteplanering, korruption och penningtvätt.

Så sent som i oktober publicerade kommittén sin sista rapport om Panamaläckan, där konton på Malta förekom.

Vid flera tillfällen under det gångna året har kommittén direkt kritiserat Malta, bland annat vid ett formellt besök i februari i år.

Kritiker menar att den effektiva bolagsskatten är så låg som 5 procent på Medelhavsön, något Maltas finansminister Edward Scicluna avfärdat.

Leif Östling blev vd för Scania 1994 och gick vidare till Volkswagens koncernledning 2012. Tre år senare blev han ledamot i Volkswagens lastbilsstyrelse.

Sedan maj förra året är han också ordförande i Svenskt Näringsliv.

I september i år bötfällde EU-kommissionen Scania på totalt 8,4 miljarder kronor. Bolaget ska enligt kommissionen ha ingått i en lastbilskartell under tiden då Leif Östling var vd.

Scania har överklagat beslutet.

Di sökte på söndagskvällen upprepade gånger Leif Östling utan framgång.


Innehåll från ElektroskandiaAnnons

Securiton förenklar handhavandet genom sin nya molntjänst – SecuriCloud

Historiskt sett har brandlarmsystem i fastigheter enbart varit uppkopplade mot räddningstjänsten via en fysisk övervakad larmsändare, vilket bland annat har inneburit att anläggningsskötaren inte blivit informerad om en brand förrän i ett senare skede. Med molntjänsten SecuriCloud erbjuds slutkunden ett informativt och ett förenklat handhavande via exempelvis sin mobiltelefon. 

Tillverkaren Securiton tar nu ett krafttag i digitaliseringen beträffande uppkopplade brandlarmscentraler och erbjuder nu sina kunder den innovativa molntjänsten SecuriCloud – en tjänst som erbjuder en högre effektivitet och säkerhet som följd.

SecuriCloud lanserades i somras och en allt större efterfrågan kommer ifrån våra kunder, menar Christer de Wahl, sälj och marknadschef säkerhet på Elektroskandia, som är svensk distributör för Securiton’s brandlarmsprodukter.

– Anläggningsskötare och andra slutkunder efterfrågar den här typen av tjänster idag, att via mobilen eller datorn kunna komma åt sina anläggningar på distans och få information och kontroll över dess status. Med SecuriCloud får man alla larm och fellarm i realtid, dessutom kan man göra frånkopplingar av sektioner och adresser fortsätter Christer.

Ett viktigt säkerhetsperspektiv

Brandlarmsmarknaden har länge stått och stampat och inte följt med lika snabbt i den digitala utveckling som resten av samhället i varierad grad genomgått och fortfarande genomgår. Fördelen med ett system som SecuriCloud är att anläggningsskötaren och brukaren av systemet redan i ett tidigt stadie får information när en brand utbrutit och vet exakt var branden startat och snabbt kan vara räddningstjänsten behjälplig på plats. 

Christer tror nu att viljan att modernisera genom molntjänster kan bero mycket på att det gäller att kunna erbjuda produkter och tjänster som är i absolut framkant ur ett säkerhetsperspektiv. All information som skickas är krypterad och säker på alla sätt och vis.

Installatören har ”remote access”

SecuriCloud förenklar och effektiviserar även arbetet för installatören, som ges genom ”remote access”, berättar Per Hellström, produktchef säkerhet på Elektroskandia.

– Installatören kan bistå slutkunden snabbt genom att hjälpa till på distans. Det kan finnas ett behov av att frånkoppla en del av fastighet – till exempel vid en renovering – och då slipper installatören åka dit och kan sköta det helt på distans. Det är kostnadseffektivt i både tid och pengar. I slutändan handlar det om att skapa en mer effektiv kommunikation och i förlängningen en ännu bättre säkerhet, avslutar Per.

Läs mer på http://www.securifire.se/ 

Om Elektroskandia

Elektroskandia grundades 1917 och är en ledande fabrikatsoberoende leverantör av heltäckande systemprodukter inom säkerhet. Våra tekniska säljare erbjuder specialistkompetens. På Elektroskandia arbetar vi för att hjälpa våra kunder att följa med i den senaste utvecklingen. Vi vill att våra kunder ska se oss som en samarbetspartner inom säkerhet. Vi på Elektroskandia hjälper dig hela vägen fram till färdig, godkänd anläggning.

Mer från Elektroskandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Elektroskandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?