1515

Svenskt Näringsliv vill att marginalskatten sänks till 42 procent

För att göra Sverige till ett attraktivt land för högutbildad arbetskraft bör den högsta marginalskatten sänkas till 42 procent. Det skriver företrädare för Svenskt Näringsliv på DN Debatt.

Bild:TT

I en ny rapport vill arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv se en reform där den högsta marginalskatten sänks till 42 procent genom att avskaffa värnskatten och sänka statsskatten med 10 procentenheter.

”Dessutom föreslår vi att inkomstgränsen där skattebetalarna börjar betala högsta marginalskatten höjs från dagens 52.000 till 80.000 kronor i månaden”, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv på DN Debatt.

Bakgrunden till förslaget är att Svenskt Näringsliv bedömer att den föreslagna skattenivån hade inneburit att Sverige på allvar kan börja konkurrera om högkvalificerad arbetskraft.

”När högutbildad arbetskraft får allt större betydelse för länders välstånd, samtidigt som Sveriges skattepolitik försvårar rekryteringen av talanger är det dags att släppa ideologiska låsningar”, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv.

Enligt Svenskt Näringsliv är Sveriges marginalskatter extrema ur ett internationellt perspektiv och dessutom en dålig affär för statsfinanserna.

”Det vore ödesdigert att passivt fortsätta se på när företag och högkvalificerade arbetstillfällen lämnar landet. I stället behöver vi komma till insikt om att talanger och högkvalificerad arbetskraft är avgörande för Sveriges framtida välstånd, och anpassa vår politik efter det”, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv på DN Debatt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?